Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoönämnd anser att man inte fördröjt vindkraftsärende

Från 2016
Uppdaterad 29.06.2016 12:19.
Två vindmöllor
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Regionförvaltningsverket har krävt att Kimitoön förklarar varför det dröjer med ett beslut om bygglov för den planerade vindkraftsparken i Nordanå-Lövböle.

Bygg- och miljötillsynsnämnden samlades på tisdagen för ett extrainsatt möte. Ordförande Henry Engblom medger inte att ärendet fördröjts avsiktlig i nämnden. Han säger att behandlingen är krävande och att man varit tvungen att anlita olika myndigheter. Nämnden har begärt utlåtanden från Kommunförbundet, NTM-centralen, Miljöministeriet och har träffat representanter för EFE. Ärendet är ingenting som avgörs under en eftermiddag, säger han.

Engblom tycker inte att det handlat om att man varit otålig på EFE, utan att det handlar om viktiga frågor för alla parter. Nämnden ser inga skäl till att skynda på behandlingen och konstaterade i sitt svar till Regionförvaltningsverket att behandlingen av EFE:s ansökning fortsätter som ett vanligt tillsynsärende inom normal behandlingstid.

Svar tidigast i augusti

Trots tisdagens extrainsatta möte medför sommaren att papperen får vila till augusti. Regionförvaltningsverket kräver svar senast den 15 juli, men eftersom ärendet kom via kommunstyrelsen går svaret samma väg tillbaka. Både bygg- och miljötillsynsnämnden och kommunstyrelsen samlas nästa gång den 30 augusti. Enligt styrelseordförande Wilhelm Liljeqvist kommer styrelsen inte att sätta in ett extra möte utan kommundirektören kommer troligen att begära om tilläggstid för svaret. Enligt Liljeqvist kommer det hur som helst inte att påverka behandlingen eftersom ärendet oavsett kan behandlas tidigast på nämndmötet i augusti.

Företaget Egentliga Finlands Energi EFE vill bygga 29 vindkraftverk i Nordanå-Lövböle och ansökte i höstas om bygglov för möllorna. EFE har vänt sig till Regionförvaltningsverket för att Kimitoöns bygg- och miljötillsynsnämnd inte har fattat beslut i frågan om det beviljas bygglov för parken.

Diskussion om artikeln