Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bra och dålig dansbandsmusik

Från 2016
Uppdaterad 15.07.2016 12:11.
Thomas Deutgen och Thomas Lundin P4 dans Sveriges radio
Bildtext Thomas Lundin känner dansbandsvärlden efter alla år med Thomas Deutgen i P4 dans.
Bild: SVERIGES RADIO

Artisten och programledaren Thomas Lundin är inte främmande för dansbandsmusik. Inte alls. Efter alla år som sidekick för dansbandsprofessorn Thomas Deutgen i Sveriges Radio kan Lundin skryta med att han också kan denna genre. Och framförallt, att han kan skilja mellan bra och dålig dansbandsmusik.

- Jag kom in i P4 Dans som en outsider, som en som inte kunde nånting om dansbandsmusik och ställde fel frågor. Det var liksom motivet till min medverkan. Men jag har lärt mig massor, säger Thomas Lundin.

- Jag har lyssnat på snart sagt alla svenska dansband och träffat många i branschen under dehär åren.

Vissångare med tango

Thomas Lundin är mest känd som vissångare och schlagerexpert, men kan idag också titulera sig Guldklassmedlem. Han fick ett helt år på Danslistan med tangon Sommar för evigt igen från fjolårets album och åkte in i hedersklubben Guldklassen. Där gör han sällskap med många dansband och soloartister ur dansbandsvärlden.

- Jag är jätteglad över att Sommar för evigt igen samlade röster vecka efter vecka i ett helt år. Det är stort och definitivt nånting att nämna under sommarens spelningar, säger Lundin.

Sommar för evigt igen är skriven av Thomas Enroth, med text av Thomas Lundin och Anna Döbling. Lundin ville att det skulle bli en tango, men trodde aldrig på att låten skulle ha ett sådant genomslag.

- I vintras började jag ana att låten skulle hänga kvar på listan. På en spelning på en mässa drog vi Sommar för evigt igen och många som passerade vår monter sjöng med. Så går det när man får en låt spelad i radio två gånger i veckan i flera månader, säger Lundin.

Lundin väljer kvalitet

Thomas Lundin är inbjuden sidekick i ett av programmen i serien Sommardans i Vega. Lundin väljer alla låtarna för programmet.

- Ett ganska lätt val eftersom jag nuförtiden känner igen bra dansbandsmusik, säger Lundin.

Och vilka band får plats i Lundins kvalitetsklass?

Blender med Känner liv igen. Drifters med Livet kommer inte i repris. Joyride med Lust igen. Perikles, ett av Lundins favoritdansband, med låten Finns det någon annan nu. Och Susann Sonntag med Inuti.

- Susann är en av svenskfinlands bästa sångerskor när det kommer till dansband, schlagers och visor. Helt klart, säger Thomas Lundin.

- Mycket handlar förstås om sångarna i dansbanden. Men mycket handlar också om orden för mig. Det måste finnas ett budskap på riktigt och kännas ärligt.

Missa inte Thomas Lundins kvalitetsdansband i Sommardans!
I Vega 16.7 kl. 16.20.

Sommardans

 • 1-2.7 Jurymedlemmarnas bästa danslåtar
  8-9.7 Jurymedlemmarnas bästa danslåtar
  15-16.7 Gäst Thomas Lundin
  22-23.7 Sven-Ingvars 60 år
  29-30.7 Gäst Stephan Nyman
  5.8 Dansbandscovers
  12.8 Fernandoz med Anders Nordlund
  19.8 Thor-Görans med Agneta Olsson och Peter Grundström
  26-27.8 DansWerket med Staffan Malmström

Diskussion om artikeln