Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lasse Stefanz, visst! Men hur många minns Peter Holm och Monia?

Från 2016
Lasse Stefanz
Bildtext Lasse Stefanz hör till juryns favoriter
Bild: Lasse Stefanz

Harry Stenholm från Närpes glömmer aldrig Monia. Peter Holm besökte danspaviljongen Rörgrund i Närpes år 1973 och sjöng sin superhit Monia. Allt sen dess får Harry Stenholm tuppskinn på armarna när han hör låten.

Harry Stenholm är en av Danslistans mångåriga jurymedlemmar och hör till dem som väljer låtarna för programmet Sommardans i Vega.

Många tyckte det var otroligt svårt att välja en favoritlåtar bland alla fina danslåtar. Men för Harry Stenholm var valet enkelt.

- Peter Holm gjorde ju Monia på flera olika språk och den fick ett otroligt genomslag. Efter besöket i Närpes 1973 spelade jag låten om och om igen, säger Stenholm.

Peter Holm, eller Peter Gustav Carl Sjöholm, är född 1947 och sjöng både dans och schlagers under 70-talet. Mest känd blev han ändå för Monia. Och för att han var gift med Joan Collins en tid under 80-talet.

Från Vikingarna till Hermans

I de två första Sommardans programmen är det alltså Danslistans jurymedlemmar som valt sina bästa danslåtar. Variationen av låtar blir lika bred som variationen av smakinriktningar inom den 50-manna starka juryn.

Flera väljer Vikingarna, förstås. Och Lasse Stefanz, som också är ett av jurygruppens favoritband.

Vikingarnas version av Elton Johns Nikita får plats i programmet. Och Lasse Stefanz Främling från tiden med Lasse Sigfridsson som sångare.

Men riktiga klassiker som You don´t have to say you love me är också med.

- Helst med dansbandet Max Fenders, som spelade många gånger i Åminne, Malax på 70-talet, säger Tomas Fant, själv sångare och jurymedlem för Danslistan.

Bland utstickarna i kavalkaden av favoritlåtar finns svenska tjejgruppen Fröken Elvis med Älska mig (Love me tender) och Gitarrens serenad från en C-kassett med österbottniska dansorkestern Hermans år 1981.

Jurymedlemmarnas bästa danslåtar i Sommardans!
I Vega 1-3.7 och 8-9.7.

Sommardans

 • 1-2.7 Jurymedlemmarnas bästa danslåtar
  8-9.7 Jurymedlemmarnas bästa danslåtar
  15-16.7 Gäst Thomas Lundin
  22-23.7 Sven-Ingvars 60 år
  29-30.7 Gäst Stephan Nyman
  5.8 Dansbandscovers
  12.8 Fernandoz med Anders Nordlund
  19.8 Thor-Görans med Agneta Olsson och Peter Grundström
  26-27.8 DansWerket med Staffan Malmström

Diskussion om artikeln