Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskt Armenienbeslut: Parlamentsledamöter i skottlinjen

Från 2016
För Sevim Dağdelen har hotelser blivit en del av vardagen.
Bildtext För Sevim Dağdelen har hotelser blivit en del av vardagen.
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

Relationerna mellan Tyskland och Turkiet är synnerligen dåliga just nu. Efter att den tyska förbundsdagen beslutade att den turkiska massakern på armenier under det första världskriget ska kallas för ett folkmord, har president Erdoğan gått till hårda angrepp mot Tyskland. I synnerhet parlamentsledamöter med turkisk bakgrund har hamnat i skottlinjen.

Grova förolämpningar, trakasserier och mordhot. Det hör nuförtiden till vardagen för Sevim Dağdelen och anda förbundsdagsledamöter med turkisk bakgrund.

Det hela började redan före omröstningen om Armenienresolutionen, men fick helt oanade proportioner efter att beslutet hade klubbats igenom.

Att en demokratiskt vald statschef på 2000-talet talar om att mänskor har orent blod trodde jag inte att var möjligt

– Från officiellt turkiskt håll kallas vi fosterlandsförrädare och terrorister. President Erdoğan talar om att vi har orent blod, säger Dağdelen.

”Angrepp på parlamentet”

– Det handlar inte om enstaka galningar som nu går till attack mot oss och den tyska förbundsdagen. Det här styrs och stöds av den högsta turkiska statsledningen, säger vänsterpartisten Dağdelen.

De tyska myndigheterna klassar hotet mot de folkvalda som så allvarligt att alla ledamöter med turkisk bakgrund står under polisskydd och man avråder dem från att åka till Turkiet.

En attack på parlamentet, anser talmannen.
Bildtext En attack på parlamentet, anser talmannen.
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

Förbundsdagens talman Norbert Lammert har starkt tagit ställning till den turkiske presidentens uttalanden.

– Den som går till angrepp mot enskilda ledamöter, angriper hela den tyska förbundsdagen konstaterade Lammert.

– Att en demokratiskt vald statschef på 2000-talet talar om att mänskor har orent blod trodde jag inte att var möjligt, fortsätter Lammert.

Samarbete med högt pris

Också i Turkiet har det kommit till demonstrationer mot Tyskland. Sevim Dağdelen anser att EU, Tyskland och förbundskansler Angela Merkel nu på allvar måste se över sin hållning till Turkiet.

– Erdoğans Turkiet får aldrig bli medlem i EU och att man nu diskuterar visumlättnader är inte klokt.

Genom flyktingpolitiken och överenskommelsen med Turkiet har EU enligt Dağdelen redan gjort sig alltför beroende av Erdoğan. Det här utnyttjar han för att utöva utpressning.

– Erdoğan är absolut ingen pålitlig partner och gällande flyktingöverenskommelsen ser vi att han hela tiden trissar upp priset, säger Dağdelen.