Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Radiohuset frågar: Är det okej att dricka i barns närvaro?

Från 2016
Uppdaterad 29.06.2016 15:58.
Skål!
Bild: EPA/ARMIN WEIGEL

Hur ska man tänka när man dricker alkohol i närheten av barn? Är det nolltolerans som gäller eller är det okej med "ett glas vin till maten"?

- Man kan börja med att tänka att om man dricker två glas skumvin så börjar det synas på de flesta vuxna på ett eller annat sätt, och där ska man stanna upp och analysera sig själv, säger Pia Sundell som är verksamhetsledare på Barnavårdsföreningen.

- Man kan också följa med sina barn för barn signalerar väldigt snabbt och tydligt vad dom tycker och tänker om den egna förälderns drickande, och det ska man vara mycket alert på, fortsätter Sundell.

Hitta sin egen gräns

Sundell säger också att man ska komma ihåg att även en liten berusning kan vara väldigt skrämmande för ett barn. Men man behöver inte heller kasta sig från den ena ytterligheten till den andra, där den ena ytterligheten är att man är kraftigt berusad och den andra är att man avhåller sig totalt av rädsla för att skada sitt barn.

- Det allra viktigaste är att man kan dricka så att man ändå själv har full kontroll, säger Sundell. Jag tycker inte att det är farligt att dricka en lonkero, ta ett glas skumvin eller dricka vin med maten, men man ska inte heller uppträda berusad inför sina barn. Men var den gränsen går måste varje vuxen hitta själv.

Vad tycker du?

Radiohuset vill veta vad du anser om alkoholkonsumtion i närheten av barn - var går gränsen för vad som är okej eller inte okej? Svara anonymt här under.
Ämnet diskuteras också i Radiohusets sändning på torsdag 30.6.2016 mellan kl. 14.03-17.00 i Radio Vega.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln