Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Paavo Nurmi Games samlar tittare världen över

Från 2016
paavo nurmi games,
Bild: Yle/Peter Karlberg

I dag samlas landets bästa friidrottare och även några riktigt stora namn från utlandet i Åbo. Paavo Nurmi Games är årets höjdpunkt i finländsk friidrott och är ett sista genrep för många idrottare inför EM i Amsterdam nästa vecka.

Enligt arrangörerna har biljettförsäljningen gått bra och platserna på den stora läktaren är slutsålda. Det går förstås lika bra att titta där hemma. Paavo Nurmi Games direktsänds i TV2 med start klockan 19. Fotbollssugna får vänta till morgondagen på den första kvartsfinalen i fotbolls-EM, men där kan PNG erbjuda ett substitut med ovanligt stor spridning. Både Eurosport och Discovery sänder tävlingen i stora delar av världen.

Bland PNG-deltagarna återfinns Nooralotta Neziri som två gånger denna säsong slagit nytt finskt rekord i 100 meter häck. I spjuttävlingen bjuds Tero Pitkämäki och Antti Ruuskanen på hård konkurrens. Världsettan, tysken Thomas Röhler deltar, likaså fjolårets VM-silvermedaljör Ihab Abdelrahman från Egypten. Paavo Nurmi Games är den friidrottstävling som samlar mest deltagare från utlandet och antagligen också störst intresse utanför landets gränser.

Goda förutsättningar för Diamond League

PNG strävar till att avancera i rankingen och att bli en deltävling i Diamond League. Förutsättningarna verkar finnas, det säger Mats Svensson som är kontrollant för Europeiska friidrottsförbundets och på plats under tävlingarna. Han räknas som Sveriges högst meriterade friidrottsfunktionär och har varit med på EM i Helsingfors, OS i London och finalen vid Diamond League i Bryssel.

- Rankingen på tävlingen har bara blivit bättre under de senaste tre åren och det finns potential att gå mot Diamond League småningom. Jag ska titta på hur tävlingen går först innan jag tittar på det övriga, men förutsättningarna verkar finnas. Det är bra manskap och TV-bevakningen är fantastisk, tre timmar live.

Synar fotografer och protokoll

Svensson pekar på startfältet. Av tio man i spjuttävlingen har åtta över 85 meter som personligt rekord. Dessutom håller släggkastningen otroligt hög klass och det finns många andra grenar som är mycket bra, säger han. Beträffande sin egen uppgift som kontrollant säger han sig gå in med öppna ögon, uppgifterna kan vara allt mellan himmel och jord.

- Det kan gälla domaren, teknisk utrustning, protokoll, information under det tekniska mötet kvällen innan. Eller fotografer som springer fel på innerplan, så jag försöker vara väldigt vid i den meningen utan några förutfattade meningar.

Diskussion om artikeln