Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tidstypisk musikfestival på nyrestaurerade Brinkhall gård

Från 2016
Brinkhalls huvudbyggnad framifrån
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Kammarmusikfestivalen Musik på Brinkhall på Brinkhall gård i Kakskerta arrangeras för tolfte gången.

Festivalen inleddes tisdagen 28.6 med Bach och Mendelssohn och kulminerar på lördag 2.7 med en slutkonsert i Kakskerta kyrka. De äldsta styckena som framförs härrör från 1700-talet och de nyaste från 1900-talets början. Festivalen särskiljer sig musikaliskt genom de tidstypiska originalinstrument man använder.

- Det är sällan man i Finland får höra kammarmusik framförd på originalinstrument. Särskilt unik är den franska 1880-talsflygel vi har tagit hit, en riktig raritet. I Finland finns bara en eller två andra såna flyglar kvar, säger Tomas Djupsjöbacka, konstnärlig ledare för festivalen.

Tomas Djupsjöbacka på Brinkhall gård
Bildtext Tomas Djupsjöbacka
Bild: Yle/Fredrik Häggman

- Nytt för i år är också en starkare internationell prägel. Vi har bjudit in flera större internationella gäster som kommer spela här med Refugium Musicum, kammarorkestern som stått bakom festivalen i alla år.

Miljön och musiken i samverkan

Brinkhalls huvudbyggnad som uppfördes på av professor Gabriel von Bonsdorff på 1790-talet är Finlands äldsta nyklassicistiska byggnad. Tidigare år har endast några lunchspelningar ordnats inne i själva huvudbyggnaden på Brinkhall, men efter att huset restaurerats i våras kommer flera konserter spelas där. Gårdens historiska miljö återspeglas också i musiken.

- Bland annat kommer pianisten Tuija Hakkila framföra en berättarkonsert med temat Mozart, vilket fungerar bra här eftersom huset är byggt ungefär i slutskedet av Mozarts liv. Om vi spelade i en fabrikshall i Träskända skulle vi inte ha samma typ av musik, men här ger det mervärde att ha en sorts dialog med historien.