Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Botaniska trädgården har lyckats motarbeta mördarsnigeln i Åbo

Från 2016
Uppdaterad 30.06.2016 19:59.
Den här snigeln ska kokas levande och serveras till djuren på Högholmen
Bildtext En spansk skogssnigel (arkivbild).
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Åbo universitet meddelar att man på ett effektivt sätt kunnat hindra den spanska skogssnigelns framfart i Åbo botaniska trädgård. Den invasiva arten har spritt sig snabbt i Finland.

Det var för ett år sedan som man upptäckte att snigelarten hade brett ut sig ordentligt i den botaniska trädgården på Runsala.

Man inledde de förebyggande åtgärderna snabbt, vilket nu verkar bära frukt.

- Man har utsatt stora områden för värmebehandling och trädgårdsmästarna har samlat in och dödat alla sniglar som de har sett i trädgården, berättar överträdgårdsmästare Simo Laine.

Den spanska skogssnigeln, eller mördarsnigeln, klassas som en verkligt skadlig invasiv art i Finland.

Snigeln påträffades första gången i Finland på Åland under 1990-talet och har arten har efter det effektivt brett ut sig till fastlandet.

- Den hårda vintern och torra våren och sommaren har också hjälpt till med förebyggandet av spridningen, men riklig nederbörd kan ännu ändra på situationen, berättar Liisa Vainio från Åbo stads miljöskydd.

För att snigelartens utspridning i Finland kan stoppas behövs en ordentlig kartläggning av mördarsnigelns förekomst. Ifall man hittar en spansk skogssnigel kan man rapportera det via portalen för invasiva arter.

Diskussion om artikeln