Brexit påverkar flyktingpolitiken
Länder som Polen och Ungern försöker nu använda oron kring att Storbritannien ska lämna EU för att påverka EU:s flyktingpolitik. En gemensam flyktingpolitik med tvingande kvoter är nu otänkbar om man på sikt vill hålla ihop unionen, är budskapet från Warszawa och Budapest.
Bara några dagar efter folkomröstningen i Storbritannien deltog Ungerns premiärminister Viktor Orbán i en ceremoni där nyutbildade officerare svor sin trohet till den ungerska grundlagen.
- Många av de europeiska ledarna tar inte kampen mot massinvandringen och floderna av illegala och kriminella flyktingar på allvar. Resultatet är en försämring av den offentliga säkerheten, hotande våld och allmänt missnöje, sade Viktor Orbán i en video som är publicerad av nyhetssajten hungarytoday.
Känd ståndpunkt med ny innebörd
Att den ungerska regeringen tycker så här är känt sedan tidigare. Men det allmänna missnöjet som Viktor Orbán talar om har efter brexitomröstningen fått en ny innebörd.
Sedan tidigare pågår en dragkamp om flyktingpolitiken inom EU. På bordet ligger ett lagförslag enligt vilket EU-länderna solidariskt och efter förmåga ska ta emot flyktingar som kommer till Europa. Det land som vägrar ska i stället tvingas betala en straffavgift, enligt förslaget 250 000 euro för varje flykting som man inte tar emot.
Polen och Ungern är just nu de mest högljudda i den grupp länder som inte vill ha den här tvingande fördelningen av flyktingar i Europa.
Trycker på mot flyktingpolitiken
Och när ett allmänt missnöje med EU kan få Storbritannien att gå ur är de inte sena att försöka använda det som hot för att få igenom sin vilja.
Efter ett möte med de östeuropeiska EU-länderna i måndags sa Ungerns utrikesminister att det måste bli ett slut på flyktingpolitiken från Bryssel, eftersom den hotar sammanhållningen inom EU.
Utmana inte missnöjet
Argumentet är det samma. När britterna lämnar kan vi inte ta sammanhållningen inom EU för given längre. Så utmana den inte ytterligare med att tvinga på oss en flyktingpolitik som vi inte vill ha.
När det gäller konsekvenser av brexit har man mest talat om ekonomi och vilken relation till EU som Storbritannien kommer att ha i framtiden. Att det kan få långtgående konsekvenser för vem som får igenom sin vilja inom EU kan flyktingpolitiken bli det första exemplet på.