Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tjuvar köpte pizza med Liljendalbos kreditkort

Från 2016
Uppdaterad 30.06.2016 10:31.
Närbild av ett betalningskort
Bild: Yle / Kalevi Rytkölä

Det var en torsdag i början av juni som Hans Lindfors från Liljendal lyfte pengar från en bankautomat i Gammelby i Lovisa. Följande morgon märkte han att någon annan använde hans kreditkort. Kortbedrägerier i olika former har blivit ett vardagligt gissel för polisen även i Östnyland.

Hans Lindfors misstänker att hans bankkort och -koder blev avlästa vid en servicestation i Gammelby i Lovisa.

Han lyfte pengar på en torsdag i juni från en automat som fungerade helt som normalt.

- På fredag morgon märkte jag att pengar hade försvunnit från kreditsidan. Då ringde jag banken och de började räkna upp vart pengarna farit. Inget stämde med det jag hade handlat.

Tjuvar som gillar pizza

Kortet spärrades omedelbart, men Lindfors blev bestulen på över 1000 euro. En del inköp gjordes i en webbaffär i England, men tjuvarna befann sig tydligen i Finland.

- De hade beställt pizza fyra gånger från samma ställe i Vanda! Polisen frågade om jag köpt mycket pizza på senaste tiden, men jag sa nä, jag köper inte pizza i Vanda, säger Lindfors med ett litet skratt.

Hans Lindfors kontaktade också polisen om stölden. Polisen som Lindfors talade med sade att det endast är en mycket liten del av fallen som reds upp.

- Man ska nog alltid göra polisanmälan för de undersöker summor, adresser och annat. Det kan ju vara en större liga.

20-eurossedel
Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen

Tur i oturen

Lindfors misstänker att hans kort kopierades i Gammelby och berättar att han inte lär vara den enda i regionen som har råkat ut för liknande stölder.

- Jag hörde av bekanta att också andra som har använt automaten har mist pengar.

Banken kommer att returnera pengarna, men det tar en tid, berättar Lindfors. Tur i oturen är att han av en slump använde sin nätbank följande morgon. Annars hade den försvunna summan kunnat vara betydligt högre.

- Det enda rådet jag har är att täcka sin bankkod med handen så bara man själv ser vad man trycker in.

Varken första eller sista fallet

Kriminalkommissarie Leif Malmberg vid Östra Nylands polisinrättning säger att fenomenet är beklagligt bekant.

- Jag har inte lagt märke till någon brottsvåg utan det är nog ett ständigt, tyvärr vardagligt gissel, berättar Malmberg.

Informationen om att de tjuvar som kopierade Hans Lindfors kort har beställt pizza kan vara en bra ledtråd.

- Speciellt om de beställt hemleverans! Ibland hittas brottslingarna på tragikomiska sätt – till exempel då de är så måna om att få sina pluspoäng eller bonusar att de använder sitt eget förmånskort i samband med ett stulet bankkort.

kriminalkommissarie Leif Malmberg i Borgåpolisen
Bildtext Leif Malmberg.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Gör så här

Det bästa sättet att gardera sig mot att ens kortuppgifter stjäls är naturligtvis att täcka över handen när man trycker in sin fyrsiffriga bankkod i en automat eller affär, säger Leif Malmberg.

- Jag brukar också dra lite i bankautomaternas kortavläsare: sitter de löst eller stadigt?

Om man misstänker att en automat har en olaglig avläsare ska man omedelbart kontakta polisen.

- Avläsaren brukar vara på plats bara i några timmar och då kan polisen gripa brottslingarna på bar gärning när de kommer för att avlägsna den.

Det är även viktigt att aldrig förvara sin kod på samma ställe som kortet och det lönar sig att lägga en gräns på hur mycket pengar som får lyftas från kortet under ett dygn.

Plånbok med pengar
Bild: YLE / Arja Lento

Ingen hysteri

Trots att kortbedrägerierna har blivit vanligare, finns det ändå ingen orsak till panik. Det räcker med sunt förnuft i situationer då man använder sitt kort.

- Det är aldrig ett bra alternativ att gå och bära på stora mängder kontanter, konstaterar Malmberg.

Enligt Malmberg har polisen en del kortvariga resurser att sätta på undersökningen av kortbedrägerier, men det gäller främst om det är frågan om större härvor och grövre brott.

Diskussion om artikeln