Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Ulla-Maj Wideroos: Jag hanterar mina besvikelser i bastun

Från 2016
Uppdaterad 04.07.2016 16:09.
Ulla-Maj Wideroos
Bildtext Ulla-Maj Wideroos sommarpratar den 4.7 i Radio Vega

Efter 20 år i rikspolitiken, både som riksdagsledamot och andra finansminister, har Ulla-Maj Wideroos gått i pension. Hon berättar öppet om besvikelsen då hon hindrades att ställa upp i ett viceordförandeval och om hur maktstrukturen i politiken fungerar.

Av de 200 folkvalda riksdagsledamöterna bildas regering av valvinnaren. Det resulterar i 17-18 ministrar och till sist kan det vara som i den nuvarande regeringen i Finland att det är tre partiledare som fattar besluten.

Glädjestunder

Det är trots allt en nöjd politiker som går i pension. Glädjestunderna har varit många under den långa politiska banan!

- Bland annat när vi fick loss pengar till Folktinget, till samiskt skolmaterial eller när det togs principbeslut om elektrifieringen av järnvägen Vasa-Seinäjoki.

Snabba beslut

Ulla-Maj Wideroos tycker om när det händer saker. I pressade lägen sätter hjärnan igång och det blir tydligare vilka alternativ som ska väljas bort och vilka som ska vara med. Det passar henne inte att stå vid sidan om och vara kritisk. Hon är hellre med i tuffa förhandlingar. Beslut tas ofta snabbt, men ska inte vara ogrundade för den sakens skull.

Ibland vinner man, ibland förlorar man och ibland får man kompromissa. Som politiker ska man kunna förklara besluten.

"Vad gör du som pensionär?" är en fråga som Ulla-Maj Wideroos får svara på flera gånger i veckan.

Hon syns fortfarande i medier och i olika politiska sammanhang och ibland ringer telefonen och en kollega vill fråga råd eller diskutera. Men framför allt har nu Ulla-Maj tid att ägna sig åt barnbarn och att åka och hälsa på väninnan i Stockholm, Maud Olofsson, tidigare vice statsminister i Sverige. Eller så kan hon stå och se på när hennes make och sommarstuge-grannen tävlar om vem som har den minsta båtmotorn.

Ulla-Maj Wideroos sommarpratar den 4.7 kl.10.03 och 18.03 i Radio Vega Du kan också ladda ner en musikfri podcast som du även kan lyssna på utomlands.

Lyssna till musiken i Ulla-Maj Wideroos sommarprat.

Här hittar du Lasse Erikssons Niesby city

Här är listan på alla vegas sommarpratare 2016

Ulla­-Maj Wideroos 2016

Programmet är inte längre tillgängligt

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln