Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU till britterna: Ingen tillgång till inre marknaden utan migration

Från 2016
Uppdaterad 29.06.2016 20:21.
Nederländernas premiärminister Mark Rutte, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
Bildtext Nederländernas premiärminister Mark Rutte, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

EU-ledarna kom med ett tydligt budskap när de på onsdag samlades till ett historiskt toppmöte i Bryssel utan Storbritannien.

- Om Storbritannien vill få tillgång till EU:s inre marknad bör britterna också respektera EU:s fyra grundläggande principer, till dem hör den fria rörligheten, slog Europeiska rådets ordförande Donald Tusk fast.

De övriga 27 regeringscheferna var alltså eniga: britterna ska inte få plocka russinen ur kakan. Vill britterna ta del av EU:s inre marknad bör de också vara beredda på att ta emot migranter, även i fortsättningen.

”EU måste förnyas”

Under onsdagens fem timmar långa möte diskuterade EU-ledarna också hur man ska tackla det stora missnöje som finns mot EU.

- De som är missnöjda med EU kräver att vi ska bli bättre och därför har vi satt igång en process. Den här diskussionen fortsätter när vi samlas nästa gång i mitten av september i Bratislava, konstaterade Tusk och tillade att några förändringar i EU:s grundfördrag inte är att vänta.

Av samma åsikt var också Finlands statsminister Juha Sipilä (C).

- Vi behöver inga stora reformer eller grundlagsändringar, utan nu bör vi tillsammans följa de utomordentliga riktlinjer vi har och dessutom bör alla medlemsländer leva upp till de beslut vi har tagit, sade Sipilä.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ansåg att EU bör dra lärdomar av det brittiska utträdet.

- Det här handlar inte om mera eller mindre Europa utan om att nå bättre resultat, sade Merkel och tillade att EU nu på allvar bör ta itu med att bekämpa ungdomsarbetslösheten.

Hur hantera de EU-vänliga skottarna?

Efter folkomröstningen i Storbritannien har frågan om en skotsk självständighet aktualiserats igen. I Skottland var en majoritet för att stanna kvar i EU.

Skottlands ledare, förstaminister Nicola Sturgeon, besöker Bryssel på onsdagen och ska bland annat träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

- Jag kommer att lyssna väldigt noga på vad hon säger. Men Skottlands framtid är en fråga för Storbritannien, inte för EU, sade Juncker på pressträffen efter toppmötet.

Också Frankrikes president François Hollande betonade att EU inte börjar förhandla med skottarna.

- Förhandlingarna kommer äga rum med Storbritannien inte med en del av Storbritannien.

Diskussion om artikeln