Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utbildningar på engelska populärast vid Arcada och Novia

Från 2016
studerande Gabriela Kotila
Bildtext Brasilianska Gabriela Kotila gör sin arbetspraktik på Arcadas plastlaboratorium under sommaren.
Bild: Yle/Linda Söderlund

De engelskspråkiga utbildningarna vid yrkeshögskolorna Arcada och Novia har blivit skolornas mest populära utbildningar. I Svenskfinland är det svårast att få en studieplats för att studera psykologi vid Åbo Akademi och skådespelarkonst vid Teaterhögskolan.

På yrkeshögskolan Arcada är det skolans engelskspråkiga utbildningar International Business och Materials Processing Technology som lockar flest sökande. Utbildningen i process- och materialteknik har 485 sökanden, men bara 20 nybörjarplatser.

Gabriela Kotila, ursprungligen hemma från Brasilien, har studerat materialteknik ett år och är mycket nöjd. Hon förstår bra att internationella studeranden vill komma till Finland.

- Utbildningen är så annorlunda jämfört med Brasilien. Jag tycker om att det är fritt och att jag får hålla på med många olika projekt och vara kreativ varje dag, säger Kotila.

Gabriela Kotila
Bildtext Gabriela Kotila ville studera på engelska, men valde bort de vanligaste engelskspråkiga utbildningarna vård, ekonomi och social arbete.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Tio procent av Arcadas studeranden är internationella, men också svensk- och finskspråkiga vill studera på engelska.

- Unga mänskor inser att det är viktigt att behärska också engelska bra. Nuförtiden är arbetsmarknaden sådan att man kan jobba i till exempel London eller någon annanstans i Europa, även om hemkontoret finns i Finland, säger överlärare Mirja Andersson vid Arcada.

Utbildningslinjen Materials Processing Technology startade år 2014 och har sedan snabbt blivit mycket populär. Enligt Andersson beror det på bra marknadsföring och på innehållet i utbildningen.

Gratis utbildning lockar studerande till Finland

Också i Vasa är yrkeshögskolan Novias engelskspråkiga vårdlinje skolans mest populära utbildning då man ser till antalet sökande. I år är det 279 sökande till 20 platser.

- Det finns många orsaker till att så många vill studera hos oss. Dels har vi ett bra samarbete med praktikplatserna och studerandena trivs här och får jobb. Dels kan det också handla om att vi har gratis utbildning, det kan locka folk från utlandet att flytta hit, säger överlärare Maj-Helen Nyback vid Novia.

Maj-Helen Nyback
Bildtext Maj-Helen Nyback var med och startade Novias linje Nursing år 1998.
Bild: Yle/Anna Ruda

- Nästan hela världen är representerad här. Vi har 28 nationaliteter - från USA, Italien, Ryssland, Kina, Filippinerna - nästan från världens alla hörn, säger Nyback.

Svårast få studera psykologi vid ÅA

I Svenskfinland är det svårast att få en studieplats på utbildningslinjen för psykologi vid Åbo Akademi. Också den som vill studera skådespelarkonst, juridik och medicin får konkurrera hårt om studieplatserna. Fyra av de 20 populäraste utbildningarna är engelskspråkiga.

Populäraste högskoleutbildningarna, lista
Bildtext Grafik: Yle
Bild: Yle

En helt ny utbildningslinje från och med hösten är Helsingfors Universitets klasslärarutbildning, som genast blivit populär. 183 förstahandssökande konkurrerar om 40 nybörjarplatser.

Men också Åbo Akademis klasslärarutbildning i Vasa har haft nästan lika många sökande som tidigare. Antalet förstahandssökande har gått ner endast från 117 i fjol till 103 i år. Klasslärarutbildningarna har alltså inte konkurrerat ut varandra - åtminstone inte ännu i år.

Diskussion om artikeln