Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Anvias ägare besvikna men inte förvånade

Från 2016
Uppdaterad 30.06.2016 07:00.
Anvia bolagsstämma.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Anvias bolagsstämma beslöt på onsdag kväll att sälja ungefär hälften av verksamheten till Elisa. Ett väntat beslut. Men besvikelsen var stor hos dem som ändå hade hoppats på en annan utgång i den utdragna kampen.

Med rösterna 52 292 för en försäljning och 15 808 mot beslöt Anvias bolagsstämma att sälja Anias telecom-, IT-, hosting och tv-verksamheter till Elisa.

- Redan då jag såg hur representationen såg ut här på bolagsstämman kunde jag räkna ut hur det skulle gå. Det var ju väntat och egentligen bara en tidsfråga, säger Anders Dahlbäck, en av Anvias många små aktieägare.

- Det är en nästan två år lång kamp som nu är över. Det har varit tungt och nog väntade jag att det skulle gå så här, men man lever ju ändå på hoppet, säger Bengt Beijar, också han aktieägare och tidigare styrelseordförande i Anvia.

Orolig för servicen

Dahlbäck är besviken över hur Elisa har förvärvat aktierna och orolig är han för hurudan service de äldre kunderna ska få av Elisa.

- Vi som är yngre har ju våra telefoner och surfplattor, men jag förstår att de som är beroende av fast telefoni och vill se på Sveriges tv är oroliga, säger Dahlbäck.

Dahlbäck är rädd att om Elisa håller kvar Sveriges tv i Österbotten finns risken att de höjer priset.

Också Beijar är orolig för hur den svenskspråkiga servicen ska påverkas.

- De som i alla fall kommer att påverkas mest på lång sikt är ju personalen, säger Beijar.

Styrelsen föreslog försäljning

Anvias styrelse föreslog för bolagsstämman att stämman skulle godkänna Elisas bud på 107 miljoner euro. Priset ska betalas med de Anvia-aktier, som Elisa har köpt under de senaste åren, 30 miljoner i kontanta medel och affärsverksamheten i Tansec.

Förutom Elisa har också Sonera, Finda och DNA gett anbud på Anvia.

- Alltid kan man säga att priset var fel, att de borde betala mer, men enligt styrelsens bedömning var Elisas bud inte sämre än något annat, säger Anvias styrelseordförande Aappo Kontu.

Kontu och resten av styrelsen var förvånade att de övriga buden på Anvia kom så pass sent. De andra övriga buden behandlades inte som alternativ på bolagsstämman.

- Det tyckte jag var helt korrekt. Bolagsstämman var utlyst och de har haft tid att lämna in köpanbud tidigare. På sätt och vis tolkar jag buden som konkurrenternas sätt att bråka lite, säger Dahlbäck.

Högre värde på aktierna

Vad Anvia-aktiernas pris i dagsläget är kan ingen med säkerhet säga. Styrelsen gör bedömningen att priset nu ligger på mellan 2400 euro och 2500 euro.

- Ganska avgörande för Anvia-aktiernas pris är hur mycket DNA-aktierna kommer att vara värda när DNA listas på börsen. Tiden får utvisa, säger Kontu.

Kvar i Anvia blir säkerhetsverksamheten Securi, installationsföretaget Viria och svenska tv-operatören Sappa. Elisas säkerhetsbolag Tansec överförs till Anvia.

- Jag tror det nya Anvia har en reell möjlighet att förverkligas och växa och jag är helt övertygad om att aktiernas värde kommer att stiga, säger Beijar.

Diskussion om artikeln