Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Beslut är fattat: Det byggs en skola i Tolkis

Från 2016
Uppdaterad 30.06.2016 09:37.
Elarbete i barackerna.
Bildtext Ljus i slutet av tunneln för Tolkis skola
Bild: Yle/Benjamin Helling

På stadsfullmäktiges möte onsdag kväll klubbades stadsstyrelsens förslag om en ny skola för 240 elever i Tolkis igenom. Men många beslut återstår att fatta.

Känslorna svallade och inläggen var många när stadsfullmäktige återigen diskuterade skolan i Tolkis. Efter att först ha röstat mellan ett svenskspråkigt eller ett tvåspråkigt nybygge - där det tvåspråkiga nybygget fick flest röster - förlorade tvåspråkigheten mot stadsstyrelsens förslag.

I praktiken innebär det genomklubbade förslaget att det ska byggas en skola för 240 elever plus 42 förskoleplatser. Kostnaden beräknas landa på drygt 8,3 miljoner euro.

Vilka elever som faktiskt ska gå i skolan har man dock inte bestämt ännu, utan lämnar frågan öppen tills skolnätsutredningen blir klar i höst. Däremot torde det vara klart att det blir en svenskspråkig skola i Tolkis även i framtiden.

Svenska elever till Tolkkisten koulu?

Jocke Lybeck, medlem i bildningsnämnden och gruppordförande för De Gröna, litar inte alls på att Tolkiseleverna får en ny skola. Han tror att de finska eleverna kommer att flyttas till nybygget, medan de svenska eleverna flyttas till gamla Tolkkisten koulu. Även Tolkkisten koulu är en skola som står inför omfattande renoveringar.

- Vi har inte tillräckligt med information om hur det egentligen är med livscykelprojektet, hävdar Lybeck.

Oklart kring daghem

Inte heller ledamot Catharina von Schoultz (SFP) var nöjd med beslutet som fattades.

- Nu har vi ett beslut, men ett beslut som ännu inte säger så mycket som vi hoppades att det skulle säga.

Daghemsfrågan sköts helt och hållet på framtiden. Beslut kommer att fattas allra tidigast i höst när kartläggningarna av skolnätet är färdiga.

Inte slut än

Bildningsnämndens ordförande Ulf Backman (SFP) är nöjd över att det nu finns ett beslut på att Tolkis får en svensk skola. Däremot tror han inte att det är slut på diskussionerna än. Dels finns budgeten kvar och så tillkommer skolnätsutredningen.

- Men när det gäller svenska skolans varande eller icke varande så kommer det att finnas en skola, säger Backman.

Barnen viktigast!

För Catharina von Schoultz har det varit några tunga år och hon säger under sin taltur att det inte finns anledning att förlänga pinan ytterligare. Efter mötet går hennes tankar till barnen.

- Vi måste se till att de får en god utbildning i goda och friska utrymmen.

Hon hoppas att det är dit man är på väg med onsdagkvällens beslut.

Diskussion om artikeln