Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kampen hårdnar - vem blir Storbritanniens nya ledare?

Från 2016
Uppdaterad 30.06.2016 12:15.
Boris Johnson och Theresa May.
Bildtext Boris Johnson och Theresa May tävlar om premiärministerposten.
Bild: EPA/ Will Oliver

Nu börjar kampen om vem som ska bli ny partiledare för konservativa Tories och därmed antagligen Storbritanniens nya premiärminister. På torsdag måste kandidaterna meddela om sin kandidatur.

Senast i dag, torsdag ska parlamentariker som vill bli Storbritanniens nya ledare ha blivit nominerade av sina kolleger. Minst två anhängare behövs för att bli nominerad och upp till sju parlamentariker väntas bli nominerade. Sedan väntar flera olika valomgångar tills endast två kandidater återstår.

Lovar ena Storbritannien

Inrikesminister Theresa May har meddelat att hon ställer upp efter nuvarande premiärminister David Cameron, som avgår på grund av britternas beslut att träda ut ur EU.

I ett brev till tidningen The Times lovar May att ena Storbritannien och skriver att hennes mål är att göra Storbritannien till ett land som fungerar för alla.

May stödde stanna-sidan inför folkomröstningen och britternas EU-utträde, men höll sig i bakgrunden av kampanjen.

- Efter de gånga veckornas folkomröstning behöver vårt land ett starkt och erkänt ledarskap som kan leda oss genom den här perioden av ekonomisk och politisk osäkerhet och förhandla om de bästa möjliga förhållandena då vi lämnar EU, skriver May i sitt brev.

May: "Brexit betyder Brexit"

Senare på torsdag förmiddag höll May ett tal där hon sade att det inte är aktuellt med några försök att stanna inom EU, att "Brexit betyder Brexit".

- Kampanjerna fördes, omröstningen hölls, valdeltagandet var högt och allmänheten gav sin dom. Det ska inte förekomma några försök att stanna kvar inom EU, inga försök att återvända genom bakdörren, ingen andra omröstning, sade May.

Enligt henne kommer den blivande brittiska premiärministern inte att säga upp britternas EU-medlemskap före "slutet av året" och det kan dröja "flera år" innan skilsmässan är ett faktum.

May sade också att det inte blir något nyval, det vill säga inget parlamentsval i Storbritannien före 2020.

Dessutom lovade hon britterna att det inte behövs någon nödbudget i Storbritannien nu, trots resultatet av folkomröstningen.

Boris - en förhandsfavorit hos vadslagningsföretagen

Hennes största rival är tidigare Londonborgmästaren Boris Johnson, en av brexitkampanjens förgrundsfigurer.

Boris stödde synligt lämna-sidan under kampanjen inför folkomröstningen. Han förväntas bli nominerad och påbörja sin kampanj för att bli premiärminister.

Enligt en opinionsmätning som The Times har gjort skulle 55 procent av britterna stöda May om Boris Johnson och hon skulle ställas mot varandra. Men Boris har - åtminstone hittills varit en favorit hos vadslagningsföretagen.

Överraskningskandidat kritiserar Johnson

Under torsdag förmiddag dök åtminstone en överraskningskandidat upp då justitieminister Michael Gove meddelade att han är med i kampen om partiordförandeposten.

Storbritanniens justitieminister Michael Gove 27.6.2016
Bildtext Storbritanniens justitieminister Michael Gove 27.6.2016
Bild: EPA/ANDY RAIN

Gove hade väntats ställa sig bakom Johnson, men istället sade han att Johnson inte är rätt man för posten.

- Jag har, motvilligt, kommit fram till att Boris inte kan erbjuda det ledarskap eller bygga upp rätt team för det uppdrag vi har framför oss, sade Gove.

Stora utmaningar väntar

Den nya premiärministern väntas ta över posten i början av september och har stora beslut att fatta.

Om den nya premiärministern väljer att omedelbart säga upp britternas EU-medlemskap och aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget är oklart. Boris Johnson har till exempel signalerat att det inte är bråttom att lämna EU.

När artikel 50 väl är aktiverad har Storbritannien två år på sig att komma överens med de övriga 27 EU-länderna om hur utträdet ska gå till.

Förhandlingarna kan vara en längre tid ifall alla kommer överens om det.