Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Taylor Hall lämnar Edmonton – "århundradets sämsta spelaraffär"

Från 2016
Uppdaterad 30.06.2016 09:40.
Taylor Hall och Adam Larsson.
Bildtext Taylor Hall och Adam Larsson.
Bild: All Over Press

NHL-klubbarna Edmonton Oilers och New Jersey Devils gjorde under onsdagskvällen en kontroversiell spelaraffär. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Anfallsspelaren Taylor Hall byter Edmonton Oilers mot New Jersey Devils och Adam Larsson åker åt motsatt håll.

Backen Adam Larsson från svenska Skellefteå valdes av New Jersey Devils som fjärde spelare i draften sommaren 2011. Larsson, som främst är känd för sina defensiva egenskaper, har redan hunnit med fem säsonger i NHL.

Inför förra säsongen tecknade Larsson ett nytt sexårskontrakt med New Jersey Devils. I snitt tjänar den nu 23-årige Larsson 4,2 miljoner dollar per säsong.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Motiverad Taylor Hall

Taylor Hall reserverades som draftens första spelare av Edmonton Oilers sommaren 2010. I snitt har Hall under sin sex år långa NHL-karriär gjort 0,86 poäng per match.

Den bästa noteringen är från säsongen 2013–2014 då Hall gjorde 27+53=80 poäng på 75 matcher. Förra säsongen blev det 26+39=65 poäng på 82 matcher för 24-åringen.

Till karriärens höjdpunkter hör VM-gulden med Kanada 2015 och 2016.

Hall tjänar sex miljoner dollar per säsong under sitt sjuårskontrakt som det fortfarande återstår fyra säsonger av.

I den nya klubben gäller det nu för Hall att visa vad han verkligen går för.

– Jag tror att det inte råder något tvivel om att jag är en oerhört motiverad spelare nu, uppges han ha sagt enligt Twitter.

Edmonton får kritik

Många ishockeyexperter anser att New Jersey är en klar vinnare i affären. Edmonton, som fortfarande har många lovande anfallsspelare likt Connor McDavid, Jordan Eberle, Ryan Nugent-Hopkins, Nail Yakupov och Jesse Puljujärvi, har febrilt varit ute efter en bra back.

– Jag känner med Adam Larsson. Han har gått framåt en hel del, men nu landar han på en stor hockeymarknad och kommer att vara känd som "killen som vi bytte mot Taylor Hall". Lycka till, skrev The Hockey News journalist Matt Larkin.

Jim Matheson, som har följt Edmonton Oilers i över 40 år, försöker sig på en samlad bedömning.

– Hall mot Larsson. Hall är givetvis den bättre spelaren, men Oilers fans kan inte få allt. Ni ville ha en högerfattad back och ni fick en, skrev han på Twitter.

Viasats finska hockeyreferent Antti Mäkinen sparade inte på krutet.

– Affären med Hall och Larsson är århundradets sämsta spelaraffär, och antydde mellan raderna att New Jersey gick segrande ur affären.

– Jag har fanatiskt följt spelaraffärer i NHL i över 30 år och jag är ganska säker på att det här är den värsta affären där en spelare har bytts mot en annan som jag någonsin har sett, skrev hockeyjournalisten Sean McIndoe.

Diskussion om artikeln