Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bråk om Konstfabriken i Borgåfullmäktige

Från 2016
Uppdaterad 30.06.2016 13:50.
Konstfabriken i Borgå utifrån
Bild: Yle/Robin Halttunen

Diskussionen hettade till i Borgå stadsfullmäktige på onsdag kväll när Borgå stads dotterbolag Event Factorys roll kom till tals. Det skriver tidningen Uusimaa.

Event Factory ansvarar för marknadsföring och försäljning vid Konstfabriken. Enligt revisionsnämnden som har granskat Borgå stads bokslut för i fjol tar hyreskostnaderna för mycket resurser från egentliga kulturevenemang. Priserna är för höga och användningsgraden för låg.

Revisionsnämnden tycker också att förvaltningsmodellen inte är tillräckligt transparent. I stadens bokslut finns inte uppgifter om Konstfabrikens inkomster och utgifter, trots att staden stöder sitt dotterbolags verksamhet med cirka en miljon om året.

Dörrar och tegelvägg utanför Avanti-salen i Konstfabriken
Bild: Yle/Robin Halttunen

"Populistiskt ställningstagande"

Enligt Uusimaa svarade fullmäktigeledamot och styrelsemedlemmen för Event Factory, Silja Metsola (Saml) att åsikterna låter som ett subjektivt och populistiskt ställningstagande. Enligt henne innehåller revisionsnämndens verksamhetsberättelse fel som skulle ha varit lätta att granska.

Samlingspartiet och kristdemokraterna samt två andra ledamöter lämnade in en protokollsanteckning där de uppmanar revisionsnämnden att hålla sig till sin roll.

Artikeln är redigerad den 20 juni 2016 klockan 13.47. Silja Metsola är styrelsemedlem i Event Factory, inte ordförande för styrelsen.

Diskussion om artikeln