Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Huvudförtroendeman: Anvias anställda är oroade och trötta

Från 2016
Christian Henriksson, huvudförtroendeman för tjänstemännen på Anvia.
Bildtext Christian Henriksson, huvudförtroendeman för tjänstemännen på Anvia, säger att de anställda på Anvia är trötta och oroade.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Elisa köper nästan hälften av Anvias verksamhet och köpet går genom på fredag den första juli. Personalen som berörs flyttas över till Elisa. Men huvudförtroendemannen tror att det kommer att bli fråga om uppsägningar.

Christian Henriksson, huvudförtroendeman för tjänstemännen på Anvia, säger att det är svårt att säga vad beslutet att sälja till Elisa betyder för personalen.

- Säkert kommer det att bli fråga om uppsägningar. Det är helt klart men hur många kan jag inte säga, säger Henriksson.

"Ingen känner sig säker"

Så sent som i maj kom resultatet från de senaste samarbetsförhandlingarna på Anvia. Då fick 70 personer gå.

- Personalen är väldigt orolig. Alla ha nog upp ögonen och söker efter nya jobb. Ingen känner sig säker, säger Henriksson.

Direkt efter att det stod klart att Anvias bolagsstämma godkänt försäljningen till Elisa gick Elisa ut med meddelandet att försäljningen inte kommer att innebära några omedelbara förändringar, varken för personalen eller kunderna.

Henriksson säger att Elisas teknik för att få uppköpt Anvia aktier har varit uttröttande - både för kunderna och personalen.

- Klart att personalen har märkt av det via kunderna.

Hur har det påverkat stämningen bland er i personalen?

- Det har inte blivit bättre av det. Oron har ju växt hela tiden. Hur kommer framtiden att se ut? Ska det ta slut helt och hållet?

Skulle inte ha klarat självständighet

Henriksson tror inte att något annat beslut på bolagsstämman skulle ha varit bättre för personalen.

- Oberoende av vem som är ägare kommer det uppsägningar. Skulle det ha fortsatt självständigt tror jag inte att det skulle ha fungerat bättre för det är en tuff marknad.

Henriksson tror ändå att det finns en framtid för det nya Anvia i Österbotten.

Diskussion om artikeln