Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Europeiska toppartister på årets Musikfestspelen Korsholm

Från 2016
Uppdaterad 01.07.2016 13:34.
Rastrelli cellokvartett spelar i Vasa stadshus
Bildtext Rastrelli cellokvartett under förra årets festspel.
Bild: Musikfestspelen Korsholm / Svenna Martens

Toppartister från Europa utlovas under årets Musikfestspelen Korsholm. Men också flera finländska artister som sopranen Kajsa Dahlbäck från Vasa och barytonen Herman Wallén från Helsingfors uppträder i år.

- Musikfestspelen Korsholms utbud längs den österbottniska kustlinjen är unik. Vi sprider ett tvärsnitt av mänskans livsvandring i musikalisk form, säger Henri Sigfridsson som är konstnärlig ledare för fjärde året i rad.

Temat för årets Musikfestspelen Korsholm 27.7 - 4.8 är vandringsår. Vandringstemat syns i verk som Winterreise av Franz Schubert och Années de pèlerinage av Franz Liszt , men också kompositörer som Wolfgang Amadeus Mozart och Luigi Boccherini.

- Det känns bra att ha kommit så här långt i planeringen. Nu får vi börja fokusera på de sista detaljerna av konserterna, säger verksamhetsledare Monica Johnson.

- Nu får vi be till högre makter och hoppas att ingen blir sjuk. Och de landar när de ska i Vasa när de ska, säger Johnson.

Verksamhetsledaren Monica Johnson och sopranen Kajsa Dahlbäck
Bildtext Monica Johnson och Kajsa Dahlbäck.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Kajsa Dahlbäck, sopran och artist på årets musikfestspel, menar att det är någonting speciellt med att uppträda på sommarfestivaler.

- Det blir en intim stämning. Man känner sig nära de andra musikerna och också publiken. Det är något avväpnande i sommarkvällen som gör att publiken närmar sig en efter konserten, säger Dahlbäck.

Jorma Panula-vinnare

Festspelen uppmärksammar att det gått hundra år sedan den finländske kompositören Einar Englund föddes genom fyra olika konserter. Englunds musik spelas bland annat under öppningskonserten som i år hålls i Trefaldighetskyrkan i Vasa. Där uppförs hans fjärde symfoni med smeknamnet Nostalgisk.

Bland dirigenterna finns Sakari Oramo och fjolårets vinnare i Jorma Panula-tävlingen Dylan Corlay från Frankrike. Arrangörerna nämner också gärna Risto-Matti Marin, blockflöjtskvartetten Bravade och trion Iiro Rantala, Viktoria Tolstoy och Ulf Wakenius.

Viktoria Tolstoj berättar om sitt liv

De senare står för årets jazzinslag med en tributkonsert till den svenska jazzpianisten Esbjörn Svensson. Vill man höra Viktoria Tolstoy berätta om sitt liv som internationell jazzartist kan man göra det på Kaffehuset August i Vasa 1.8.

Kaffehuset August fungerar som festspelens officiella café och mötesplats. Där man kan lyssna på konserter och artistintervjuer under flera av festivaldagarna.

Diskussion om artikeln