Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skateboardentusiasterna i Lappträsk får egen skatepark

Från 2016
Skateramp i Kokon.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Hanna Sjöström

Till Lappträskbornas stora förtjusning ska en skatepark byggas vid den gamla busstationen, antagligen redan i år. Kommunen har fått 175 000 euro från Regionförvaltningsverket för att bygga en skatepark och snygga upp Klockarparken.

En egen skatepark har legat på Lappträskbornas önskelista ett tag. För ett par år sedan tog den 13-årige killen Akseli Vuorenjuuri initiativ och kontaktade kommunen. Han önskade sig en skatepark för att slippa åka till andra ställen för att åka skateboard.

Och nu ser det ut som att drömmen om en egen skatepark blir sann.

För en vecka sedan beslöt kommunen att området kring den gamla busstationen är passande för en skatepark, efter att ha låtit kommuninvånarna komma med förslag. Den ursprungliga planen var att bygga parken i närheten av Klockarparken.

Lappträsk gamla busstation.
Bildtext Här ska den nya skateparken byggas.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Lappträsk har beviljats pengar av Regionförvaltningsverket, och för totalt 175 000 euro ska kommunen bygga skateparken samt snygga upp Klockarparken.

– Förstås måste vi höra vad företagarna tycker om planerna på en skatepark, säger Benny Engård (SFP) som sitter i Lappträsk kommunfullmäktige och kommunstyrelse.

- Det finns uppenbarligen ett intresse för skateboard i Lappträsk, och också civiltjänstgörare vill kanske åka rullbräda medan de befinner sig i här, säger Enfors.

Planerna klara i september

En planerare besökte Lappträsk förra veckan och arbetar nu med att skissa upp planerna. I början av september ska kommunen ta emot planen och behandla den. Men de som kommer att använda skateboardparken har också ett ord med i spelet.

– Det är meningen att planeraren ska vara i kontakt med skateboardentusiasterna och höra deras önskemål, säger Engård.

Arbetet med skateparken inleds i oktober i höst och är troligtvis färdigt nästa år.

Klockarparken ska också piffas upp så småningom och planeringen är i startgroparna. Också i det här fallet har kommuninvånarna möjlighet att komma med önskemål.

Diskussion om artikeln