Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inte lätt för asylsökande att arbeta

Från 2016
Pia Pajunurmi, chef på Vasa mottagningscentral.
Bildtext Pia Pajunurmi, chef för mottagningscentralen i Vasa.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Ett jobb skulle få tiden att gå i väntan på asylbesked. Men det finns en hel del som sätter käppar i hjulet. Brist på personsignum är ett av hindren.

Efter tre månader får en asylsökande börja jobba i Finland. Det om man haft pass eller annat giltigt identitetsbevis vid ankomsten. I annat fall kommer arbetstillståndet efter sex månader.

Efter det är det egentligen fritt fram att arbeta, berättar Pia Pajunurmi som är chef på mottagningscentral i Vasa.

- Ofta vill arbetsgivaren ha papper på att man har rätt att jobba, och det får man från migrationsverket.

Det här är dock inte det största bekymret när det gäller asylsökande som vill arbeta. Det är inte lätt att få ett jobb.

- Arbetsmarknaden är som den är, det gäller också finländare, säger Pajunurmi.

Dessutom kan språket vara ett hinder.

- I till exempel Vasa borde man kunna två språk för många arbeten.

Bankkonto behövs

Dessutom ställer också bristen på personsignum till det. Utan de siffrorna kan du inte skaffa ett bankkonto, och många arbetsgivare kräver det.

- Många arbetsgivare vill inte betala lönen kontant.

Det här bekymret kan även de som har fått uppehållstillstånd ha. Har man kommit utan pass och inte har något giltigt identitetsbevis, så är det svårt att få ett bankkonto.

- Ingenting funkar i Finland utan ett bankkonto, säger Pajunurmi.

Inom växthusnäringen och till exempel jordgubbsplockning anställs varje år många säsongsarbetare. Flera av dessa kommer också från utlandet.

Att man här inte vänt sig till de asylsökande med arbetserbjudande tror Pia Pajunurmi beror på att flera arbetsgivare här redan har ett inkört system.

- De som har jobbat där tidigare kommer tillbaka, och dessutom med nya arbetstagare.

Lång väntan på besked

Största delen av de asylsökande som kom till Österbotten med den stora flyktingvågen i höstas väntar fortfarande på asylbesked.

Pajunurmi berättar att det i år har kommit 74 negativa asylbeslut och 62 positiva. De flesta av dessa beslut rör dock människor som kommit tidigare förra året, några redan 2014.

- Av de som kom i höstas handlar det om ett tiotal som fått sina beslut.

Det innebär att väntan på asylbesked blir ofta lång. Under sommaren har också finskundervisningen uppehåll, annars gäller två lektioner i veckan.

- Dessutom spelar vi fotboll två gånger i veckan, berättar Pajunurmi.

För kvinnor ser situationen lite annorlunda ut. I Vasa finns aktiviteter för dem och deras barn mellan 9 och 15 varje dag.

Pajunurmi säger att frivilliga har engagerat sig mycket. Det handlar om aktiviteter och annat som får tiden att gå, och som dessutom hjälper till med integrationen.

- Vissa är varje helg vid någon sommarstuga och hjälper till som vänner, och på det sättet kommer man in i det finska samhället.