Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Magisk stämning på Dansholmen – Visor på väg-turnén startade

Från 2016
Erik-André Hvidsten och Heléne Nyberg uppträder i Visor på väg-turnén.
Bildtext Erik-André Hvidsten och Heléne Nyberg säger att de fyra turnerande artisterna tycker massor om varandra och varandras låtar.
Bild: Yle / Hanna Othman

Enligt tradition startade Svenskfinlands största turnerande visfestival från Borgå. Både publiken och artisterna var nöjda med premiären.

- Det var verkligen en magisk kväll igår. Helt otroligt fin, utbrister Erik-André Hvidsten morgonen efter premiären på Dansholmen i Tolkis.

- Publiken var den bästa hittills, tillägger Heléne Nyberg med glimten i ögat.

Tolv konserter

Uppträdandet i Borgå var bara det första av tolv. Torsdagen den 30 juni fortsätter Visor på väg-turnén till Liljendal där det ska sjungas på Liljendalgården. Efter det åker artisterna västerut. Totalt står tolv konserter under tolv dagar på tolv orter står på programmet.

I år ligger den finlandssvenska musiken i centrum för turnén. Norrmannen Hvidsten har en stor förkärlek för finlandssvenska visor så också han sitter som handen i handsken i artistskaran som består av Heléne Nyberg, Frida Andersson och Thomas Lundin.

- Årets turné är en finlandssvensk hyllning. Från folkvisan Plocka vill jag skogsviol till de nyaste låtarna på våra skivor. Det är ett stort spektrum av musik och artister, säger Hvidsten.

Erik-André älskar Liljendal

Sångarna tror inte att programmet ser precis likadant ut under alla kvällar.

- Den erfarenhet vi har av Thomas Enroth vid pianot har visat att det sällan är likadana två kvällar på rad. Det blir nog en del improvisation även om vi följer en viss grundplan, säger Nyberg.

Danspaviljongen på Dansholmen i Tolkis
Bildtext Turnéns premiär var på Dansholmen i Borgå.
Bild: Marcus Nordström

Erik-André Hvidsten säger att det också beror på samspelet med publiken. Han som norrmann älskar att vara i Liljendal eftersom han känner att revyspråket är något som han och Liljendalborna har gemensamt.

- Det är alltid en sprallig föreställning i Liljendal, säger Hvidsten glatt.

Efter slutsåld konsert på Dansholmen i Borgå med stående ovationer bär Visor på väg-turnén vidare till Liljendalgården i Liljendal torsdagen den 30 juni klockan 19.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter Östnyland: Visor på väg turnerar i Östnyland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln