Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Chockbesked: Boris Johnson vill inte leda britterna ur EU

Från 2016
Uppdaterad 30.06.2016 16:17.
Boris Jonhson meddelar att han inte ställer upp i kampen om partiledarskapet.
Bildtext Boris Johnson anses redan länge ha haft ambitioner för både Tory-ledarskapet och premiärministerposten. Att han inte ställer upp i kampen är ett verkligt chockbesked efter brexit-resultatet.
Bild: EPA/SEAN DEMPSEY

Boris Johnson överraskade både sina anhängare och pressen då han meddelade att han inte ställer upp i kampen om att efterträda David Cameron som Tory-ordförande och premiärminister. Johnson var en av de mest högljudda förespråkarna för ett brittisk utträde ur EU och en av förhandsfavoriterna i kampen om ledarskapet för de konservativa.

Londons tidigare borgmästare och en av de synligaste förespråkarna för Leave-kampanjen Boris Johnson tänker mycket överraskande inte söka premiärministerposten eller partiledarskapet.

Johnson har redan länge setts som en möjlig efterträdare till David Cameron.

Spekulationerna om Johnson premiärministerambitioner tog mer fart då Cameron meddelade att han avgår till förmån för någon som förespråkade ett EU-utträde.

Londons borgmästare Boris Johnson gör Brexit-kampanj i Manchester den 15 april 2016.
Bild: EPA / NIGEL RODDIS

Johnson sätter nu ändå punkt för spekulationerna.

- Jag måste nu berätta för er mina vänner, som har väntat länge på slutklämmen på det här talet. Efter att ha konsulterat mina kolleger och efter att ha övervägt omständigheterna i parlamentet kommer jag inte att bli nästa premiärminister, säger Johnson.

Beskedet kom i slutet av ett tal där Johnson prisade både sina egna och partikamraten David Camerons politiska handlingskraft.

Johnsson lovade i talet att han kommer att ge Camerons efterträdare allt sitt stöd.

Brexitanhängare kritiserade Johnson

Boris Johnson hoppade av ordförandekampen efter att hans allierade i brexit-kampanjen, justitieminister Michael Gove, överraskande meddelade att han ställer upp i ordförandevalet. Gove hade väntats ställa sig bakom Johnson, men i stället sade han att Johnson inte är rätt man för posten.

Storbritanniens justitieminister Michael Gove 27.6.2016
Bildtext Justitieminister Michael Gove
Bild: EPA/ANDY RAIN

- Jag har, motvilligt, kommit fram till att Boris inte kan erbjuda det ledarskap eller bygga upp rätt team för det uppdrag vi har framför oss, sade Gove.

Andra som ställer upp i ordförandekampen är inrikesminister Theresa May, arbets- och pensionsminister Stephen Crabb, energiminister Andrea Leadsom samt Europaparlamentarikern och den tidigare försvarsministern Liam Fox.

"Brexit betyder brexit"

I nästa vecka borde parlamentarikerna besluta vilka de två finalisterna i partiledartävlingen blir. De flesta tror nu att det blir Gove och May.

I ett tal i dag sade May att det inte är aktuellt med några försök att stanna inom EU, att "brexit betyder brexit".

- Kampanjerna fördes, omröstningen hölls, valdeltagandet var högt och allmänheten gav sin dom. Det ska inte förekomma några försök att stanna kvar inom EU, inga försök att återvända genom bakdörren, ingen andra omröstning, sade May.

Inrikesminister Theresa May vid en presskonferens den 30 juni 2016.
Bildtext Inrikesminister Theresa May
Bild: EPA/SEAN DEMPSEY

Enligt henne kommer den blivande brittiska premiärministern inte att säga upp britternas EU-medlemskap före "slutet av året" och det kan dröja "flera år" innan skilsmässan är ett faktum.

May sade också att det inte blir något nyval, det vill säga inget parlamentsval i Storbritannien före 2020. Dessutom lovade hon britterna att det inte behövs någon nödbudget i Storbritannien nu, trots resultatet av folkomröstningen.

May beskrivs som en tuffing. Ibland har hon kallats "den nya Järnladyn" med hänvisning till Storbritanniens forne premiärminister Margaret Thatcher.

Då de två huvudkandidaterna utsetts så vidtar deras kampanjer. Efter medlemsomröstningarna väntas namnet på den nya partiledaren offentliggöras i början av september.

Den personen ska försöka leda Storbritannien ut ur EU med äran i behåll.

Diskussion om artikeln