Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Naturvetenskaper lockar inte - men många vill bli psykolog

Från 2016
Uppdaterad 01.07.2016 08:17.
Studerande sitter böjd över papper vid ett bord
Bild: Yle

Naturvetenskaperna lockade få sökande vid Åbo Akademi i år. Enligt en jämförelse som Svenska Yle har gjort var det den utbildning som lockade minst sökande i högskolorna i Svenskfinland om man jämför antalet förstahandssökande med antalet nybörjarplatser.

Naturvetenskaperna vid Åbo Akademi har 40 nybörjarplatser, men endast 21 studenter hade naturvetenskaper som förstaval.

Den populäraste utbildningen i Svenskfinland i år hittas också vid Åbo Akademi. Det är psykologin som lockade flest förstahandssökande jämfört med antalet nybörjarplatser. Psykologin har 17 nybörjarplatser, men hela186 personer hade psykologin som förstaval.

"Intresset för matematik, fysik och kemi ska väckas tidigt"

Orsakerna till att få vill plugga matematik, fysik och kemi är många. Det säger Gurli-Maria Gardberg, områdeschef för utbildning vid Åbo Akademi. Intresset för naturvetenskaper borde väckas redan hos yngre barn.

Åbo Akademis områdeschef på utbildningsservice Gurli-Maria Gardberg tittar in i kameran.
Bildtext Gurli-Maria Gardberg.
Bild: Yle/Adrian Perera

- Om man en dag vaknar och tänker att det skulle vara intressant att studera matematik, så har man kanske redan valt bort det i ett tidigare skede. Alla läser ju matematik i gymnasiet, men det känns kanske som så att man inte kan söka om man inte har läst alla kurser i lång matematik. Satsningen på att göra de här ämnena intressanta måste göras bland yngre elever än bland abiturienterna, konstaterar Gardberg.

Inte endast ett problem vid ÅA

Enligt Gardberg är det sjunkande intresset för naturvetenskaper ett nationellt problem.

Antagningsförfarandet till högskolorna ändrades också för ett par år sedan. De som söker en studieplats för första gången har förtur, då högskolorna har skilda kvoter för de här studenterna. Meningen är alltså att det ska vara lättare att få en studieplats om man ansöker om en plats första gången än om man redan har en utbildning eller studerar.

Bild: Yle/Johanna Burman

Det betyder att de som tidigare sökt till naturvetenskapliga för att bygga på sina kunskaper för att sedan söka till läkarutbildningen, nu faller bort. De som söker en studieplats för första gången pantar alltså på ett sätt på den studieplats som de verkligen vill ha. Det här kan också synas inom det naturvetenskapliga området, tror Gardberg.

"Vi måste bli bättre på att förmedla vad som är intressant med naturvetenskaper"

Linjal
Bild: Unsplash/ Dawid Małecki

Det kan också vara svårt att veta vad man kan jobba med om man studerar naturvetenskaper. Matematik, fysik och kemi kan upplevas som flummiga ämnen, speciellt om man inte är intresserad av att bli lärare. Då kan det vara svårt att förstå vad de här ämnena har att erbjuda, förklarar Gardberg.

- Vi behöver bli bättre på att också förmedla vad som är intressant med de här ämnena och varför de behövs. Studenter har flera gånger sagt att de inte förstod vad fysik kunde vara, att fysik är jättemångsidigt och att man kan jobba med väldigt mycket om man har en bakgrund inom fysik, konstaterar Gardberg.

Psykologin lockar många - "ett konkret yrke"

Vad gör en rättspsykolog?
Bild: Yle / Maria Grönholm

Ett av de ämnen som lockar sökande år efter år är psykologi. Det är ett bekant ämne för många, arbetssituationen är god och studierna leder till ett konkret yrke. Det är några av de orsaker som gör att det här ämnet lockar på universitet runt om i landet, säger Gardberg.

- Yrket är bekant för många eftersom man exempelvis träffar skolpsykologen under skoltiden Det är intressant att intresset för det här ämnet är lika stort år efter år trots att det är svårt att få en studieplats, fortsätter Gardberg.

Diskussion om artikeln