Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Människorna på Tuska 2016

Från 2016
Uppdaterad 04.07.2016 16:16.

Heavyfolket – vilka är de?

Solen bränner i nacken och lukten av festivalmat sprider sig över området. Trummor dundrar, gitarrer väsnas och tusentals svartklädda människor strömmar till samma plats. Det är Tuska.

Metal kommer i många olika genrer; thrash metal, power metal, heavy metal och death metal, för att nämna några. Trots musikens hårda framtoning är de flesta metalfans öppna, varma människor som ofta har speciella relationer till sina favoritband. Vilka är dessa människor bakom allt det svarta sminket? Vilka berättelser bär de på? Och hur kommer det sig att just metalmusiken blivit så viktig i deras liv?

Nikki på Tuska 2016
Bildtext Nikki: När jag gick i skola i England hade jag aldrig en vänkrets, en klick att hänga med. En dag gick jag och såg Lordi av en slump och det förändrade hela mitt liv! Jag träffade alla mina fantastiska vänner från Finland, Tyskland och Ryssland. Vi har till och med lyckats bli vänner med bandet.
Bild: Yle/Malena Holmström
Anskus pojkvän på Tuska 2016
Bildtext Antti: Jag har lidit av depression i många år. Metal och speciellt Nightwish har gett mig styrka att ta mig igenom de tyngsta dagarna. Det är mycket lättare nu.
Bild: Yle/Malena Holmström

En dag såg jag Lordi av en slump och det förändrade hela mitt liv!

― Nikki
Ansku på Tuska 2016
Bildtext Ansku: Metal betyder väldigt mycket för mig. Mitt liv är svårt nästan varje dag, men metal hjälper. Jag kan inte peka ut något specifikt förutom att musiken hjälper mig att överleva.
Bild: Yle/Malena Holmström
Kiia på Tuska
Bildtext Kiia: Metal låter bättre enligt mig, det är ärligare. Det är alltid hemskt när förhållanden tar slut, men jag har en sång som hjälpt mig igenom det allra tyngsta.
Bild: Yle/Malena Holmström

Metal har blivit min drog.

― Valtteri
Saana på Tuska 2016
Bildtext Saana: Jag såg på Eurovision och det var det. Jag upptäckte Lordi och efter det hittade jag vänner med samma intresse via irc-galleria. Människor som gillar metal är fantastiska, de är så öppensinnade och avslappnande. Tack vare Lordi har jag hittat mig själv.
Bild: Yle/Malena Holmström
Valtteri på Tuska 2016
Bildtext Valtteri: Jag fann straight edge genom metalkretsar. Jag har aldrig tagit droger, men metal har blivit min "drog". Det är väldigt skönt här, ibland frågar någon om jag vill ha något att dricka och när jag tackar nej så är det ingen som ifrågasätter det. Metal har verkligen hjälpt mig att vara straight edge.
Bild: Yle/Malena Holmström
Steve DiGiorgio, bassist i Testament på Tuska 2016
Bild: Yle/Björn Karlsson

Min mor sa att Nightwish är för djävulsdyrkare.

― Susanne
Susanne på Tuska 2016
Bildtext Susanne: Mina föräldrar är Jehovas vittnen och när jag växte upp så kände jag att jag inte var en av dem. Sen fann jag Nightwish och andra band, och här är jag i dag. Min mor sa att Nightwish är för djävulsdyrkare, och jag sa "inte riktigt". Men vi pratar än i dag, vi skrattar och vi dricker. Vi växte båda två genom musiken.
Bild: Yle/Malena Holmström
Johan på Tuska 2016
Bildtext Johan: Julaftnarna brukade vara tunga när jag var tonåring. Då fanns det en skiva som heter "Årets dystraste fest", den hjälpte mig igenom många tunga stunder och jag kanske inte skulle vara här i dag om inte den skivan fanns.
Bild: Yle/Malena Holmström

Det här är min terapi, det är perfekt. Musiken och människorna.

― Patty
Patty på Tuska 2016
Bildtext Patty: Metal har alltid varit min tillflykt när jag har känt mig nere eller deprimerad. Musik generellt men speciellt metal har jag alltid känt en koppling till för människorna är så fantastiska. De förstår. Det är svårt att lämna sitt land och jag lämnade både vänner och familj för ett främmande land där jag inte ens kan språket. Jag kom hit för att gifta mig, men det är ändå svårt. Metal har verkligen hjälpt mig med det. Jag har bara varit här två veckor men det här är min terapi, det är perfekt. Musiken och människorna.
Bild: Yle/Malena Holmström
Tuomas på Tuska 2016
Bildtext Tuomas: När jag var yngre och flyttade hemifrån var det stort med metal från Göteborg, som Soilwork och In Flames. Jag kan inte säga att det inte var lite läskigt att flytta hemifrån, men det var en väldigt rolig tid. Att lyssna på de banden i dag tar mig verkligen tillbaka till den tiden då allting kändes nytt och världen låg öppen för mig.
Bild: Yle/Malena Holmström

Vi ses nästa år!

Porträttfoton: Malena Holmström. Övriga foton: Björn Karlsson

Diskussion om artikeln