Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Nolltolerans, ett glas eller festa på då barnen är med - så här tycker ni

Från 2016
Uppdaterad 01.07.2016 10:28.
En mojito i ett drinkglas.
Bild: Picjumbo/Viktor Hanacek

Hur ska man tänka när det kommer till alkoholkonsumtion i närheten av barn? Är det nolltolerans som gäller eller är det okej med ”ett eller två glas till maten”?

Radiohuset ställde frågan: Vad anser du om att dricka alkohol då barn är närvarande? Och kommentarerna strömmade in – detta är tydligt ett ämne som väcker många känslor och åsikter.

Ett par glas vin med maten, en cider eller ett glas skumvin.

- Varierar förstås från person till person hur mycket alkohol man kan dricka utan att man ändrar i beteendet. Vill man dricka mera kan man göra det när barnen somnat eller andra gånger när de inte är med.

Att välja bort alkoholen som förälder är också okej och man skall slippa förklara sig.

- Jag tycker 1-2 portioner är helt ok med barnen om man själv inte blir tydligt påverkad av det. Hur mycket man tål är ju individuellt. Att vara tydligt alkoholpåverkar tycker jag inte är ok. Om barnet är en liten baby ska man också vara försiktigare.

barn som sover
Bild: YLE/Rolf Granqvist

I barns närvaro borde det vara nolltolerans!!

- Mina föräldrar drack alkohol och hade fester när min bror och jag var små och jag tycker det e helt okej. Föräldrar får dricka sig berusade framför sina barn.

Tja, det här pratet om "en lonkero eller ett glas vin med maten" är nog en klyscha och hyckleri.

- Om nu barnen blir rädda, så har väl något speciellt hänt. Har ännu aldrig sett rädda barn på middagar, vare sig i Norden, Mellaneuropa eller Syd-Afrika. Is i hatten, tack! Min åsikt är att det är helt naturligt att dricka och äta i barns närvaro. Marginalfall är en annan sak.

Siderburkar, en randig tygväska och en ungdom som står på stranden.
Bild: Mari Nupponen / Yle

- Det är alltid viktigt att barn och unga människor lär sig en ansvarsfull användning av alkohol. Det finns ingen värld utan alkohol och ingen utan andra berusningsmedel heller. Det är precis här man kan visa att man är förebild och t.ex. inte kör bil efter sitt glas vin till maten. Det är säkerligen det bästa sättet att undvika missbruk i längden.

Man vet ju: Allt förbjudet är speciellt intressant.

- Det är okej att ta ett eller två glas nu och då, men det är inte okej att vara berusad tillsammans med barnen. Det väcker ofta rädsla och oro hos barnen och känslan av att mamma eller pappa inte riktigt är sig själv kan vara mycket obehaglig.

Var lyhörd till barnet och våga fråga hen vad hen tänker och tycker och se hur hen reagerar till situationen.

- Frågan gäller inte om man skall dricka i barns närvaro eller inte, utan hur du som dricker beter dej. Blir du skrikig och aggressiv skall du inte dricka i barns närvaro. I mitt föräldrahem och i mitt hem har vi alltid druckit i barns närvaro. De vet att man blir på gott humör och alla har roligt. Någon kan vara lite trött följande dag och det är också ok.

Tyvärr blir ju väldigt många helt galna och då skall de inte dricka i barns eller fruns eller någon annans närvaro.

Alkoholism
Bild: Yle/Katja Mättö

- En person måste åtminstone var helt nykter att ta hand om barnen. Trygghet och säkerhet för barnen!

På fester brukar nog alkoholen flöda. Ett glas vin bullskit!!!

- Jag tycker det är helt OK att dricka ett glas vin till maten i barns sällskap. På det viset kan man avstigmatisera det här med alkohol och samtidigt visa hur man kan dricka vin på ett naturligt sätt i trevligt sällskap. Så gjorde mina föräldrar och deras föräldrar, och så har också jag gjort. Ingen i familjen har nånsin känt ett behov av att ta till spriten för att hantera diverse problem.

Det finska sättet att hälla i sig var en chock för mej!

Tonåringar som röker och dricker öl.
Bild: Yle/Tiina Karjalainen

- Problemet är den finska dimensionen i er fråga, dvs. att DRICKA i barns närvaro, som i Finland betyder supa. Men nej, att på riktigt dricka alkohol i lämplig mängd t.ex. till maten eller efter bastun är inget problem. Tvärtom, det ger barnen en bra modell om att man kan bete sig väl fast alkohol är med i bilden. Supandet stöter dom sen ändå garanterat på förr eller senare i olika former.

- Som Sundell (Pia, red.anmärkn.) skriver, så kan man säkert dricka ett glas skumvin, eller vin till maten, utan att barn tar skada av det. Huvudsaken är att man inte ändrar beteende och blir aggressiv o.d. Tyvärr kan inte Finländare använda alkohol på ett vettigt sätt. Ett som jag fördömer är när mammor med småbarn i vagnarna, eller ett-två-åringar i barnkärra, sitter på en uteservering och pimplar öl i solen, det om något går i huvudet ganska snabbt.

Snapsglas.
Bild: Yle/Marica Hildén

- Det är absolut helt okej att ta något glas öl/vin till maten och t.ex. en öl eller två på nån uteservering på sommaren med barnen. Mina föräldrar drack en öl till maten på fredagar och pappa drack en bastuöl och mamma en konjak senare på kvällen. Kan inte för något påminna mig om att jag skulle ha påverkats av det på något sätt eller att jag skulle ha känt mig otrygg.

Jag fick limsa och var glad och nöjd.

- I vår familj dricker vi inte alkohol då barnen är närvarande. Vi förhåller oss annars också avståndstagande från tobak o narkotika, så vill visa samma linje med alkohol.

Om alkohol uppfattas som något lika sjukt o galet o onödigt som knark, så kanske barnet inte heller upplever en lika stor dragningskraft till det som ung vuxen.

- Jag har inte vuxit opp med att se alkohol hemma, och jag har inte mått dåligt av det. Vi växte opp nära ett natthärbärge för alkoholister och man fick i unga år se vad spriten kan göra med människan. Har nog druckit min andel i mina dar, men idag är jag absolutist. Tror inte man kan skydda barnen helt från att komma i kontakt med alkohol, men eftersom gränsen är svår att hitta sen man tagit det första glaset, så tror jag att alkohol i en småbarnsfamilj inte passar. Barnen vet ändå att när vuxna går ut i vuxet sällskap finns alkohol med i bilden, men de ska inte behöva se det hemma, anser jag. Vet att många inte delar min åsikt på den här punkten.

- Det är ok men alltid med måtta och mera sällan än ofta. Julbord, midsommarfestfirande, påskmiddag m.a.o. när man umgås med familj, vänner och äter gott. Alkohol hör aldrig hemma på barntillställningar varken i hemmen eller officiellt.

Nolltolerans gäller på alla slag av barnkalas.

Dukat bord med smårätter och sörsaker
Bild: Sara Torvalds

- Jag minns från min egen barndom att jag tyckte om att mina föräldrar slappnade av nångång från vardagsstressen med goda vänner och släktingar. De blev i alla fall aldrig ohanterliga, som man säger. Mina egna barn har dock varit litet skeptiska, för det fanns några i närkretsen som betedde sig oförutsägbart och inte hade bromsar, s.a.s. Jag anser att man så länge man har full kontroll, och lyssnar på barnen, kan man ta sig några glas.

Bra är det också om någon i sällskapet hålls i körskick, för alla eventualiteter.

- Berusning måste man kunna diskutera med barnen - de kommer förr eller senare i kontakt med eller ser personer som druckit för mycket, då är det bra att de vet varför personen beter sig avvikande, och att de förstår var som händer om man dricker för mycket. Alkohol ska inte vara hysch-hysch och tabu, men föräldrarna ska absolut inte vara berusade i barnens sällskap.

Måtta med allting!

Nalle
Bild: Stocksnap.io/Daria Nepriakhina

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln