Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Det är inte boken som konverterar, det är sällskapet

Från 2016
Uppdaterad 04.07.2016 10:05.
Människofigur omringad av religiösa figurer
Bild: YLE/Minna Lusa

Det är inte skrifterna som konverterar människor till nyreligiösa rörelser, utan det är andra människor. Religionsvetaren James R. Lewis vet, han har nämligen själv varit aktiv i en sådan rörelse i sin ungdom.

James R. Lewis har precis framfört sitt huvudanförande på Europeiska förningen för religionsforskning EASR:s årliga konferens, som i år arrangeras i Helsingfors. Vi träffas vid talarstolen, medan den stora föreläsningssalen i Helsingfors universitet sakta töms; det är lunchpaus för konferensdeltagarna.

Lewis är professor i religionsvetenskap vid Universitetet i Tromsø i Norge. Han är en av de ledande figurerna inom forskning om nyreligiösa rörelser, ett intresse som vaknade ur hans egna erfarenheter.

- Jag förlorade all min tro när jag var en väldigt ung man. Efter några år som agnostiker började det hända saker som fick mig att tänka att det kanske finns något ändå. Jag ville hitta svar på mina frågor och gick så småningom med i en grupp som kan definieras som en nyreligiös grupp, berättar Lewis.

Den gruppen var 3HO, eller Healthy, Happy, Holy Organization, en rörelse som kombinerar yoga och sikhism. Tre år senare lämnade Lewis rörelsen och återvände till universitetsstudierna. Han doktorerade i religionsvetenskap vid University of Wales.

Nordbor mera skeptiska

De senaste sex åren har Lewis bott och arbetat i Tromsø och ifjol var han med om att ge ut en antologi om nyreligiösa rörelser i de nordiska länderna. De nordiska rörelserna är inte särskilt annorlunda om man jämför med rörelser i andra delar av världen, förutom att vi i Norden tenderar att vara lite mera skeptiskt lagda.

- Data som samlats in visar till exempel att nordiska hedningar är mindre benägna att tro på Ufon och myter som Atlantis än vad de amerikanska hedningarna är. Jag vet inte helt vad skillnaden beror på, men det kan hänga ihop med att de nordeuropeiska samhällena generellt är ganska sekulariserade, säger Lewis.

De tror att de utövar något gammalt, att de är delaktiga i en gammal tradition.

Ändå har vi också här i Norden gott om nyreligiösa rörelser. I Finland är det de pentekostaliska, karismatiska rörelserna som är populära. I norra Norge har Lewis däremot observerat ett intresse för nyshamanism.

Det finns ett intresse för och längtan efter det gamla, för att komma i kontakt med rötterna, förklarar Lewis. De anser att det som är riktigt gammalt, äldre än kristendomen, är mera värdefullt och riktigt. Kristendomen förknippas med mycket negativt så istället dras de till det naturnära och det antika.

Svartvit bild av religionsvetare James R. Lewis.
Bildtext James R. Lewis
Bild: UiT Norges arktiske universitet

- De tror att de utövar något gammalt, att de är delaktiga i en gammal tradition. Men i verkligheten är nyshamanismen en modern rekonstruktion. Korstågen utplånade de gamla religionerna här, och vi vet de facto väldigt lite om gamla religioner och hur de utövades.

Utomjordningar och kloning

Jag frågar Lewis om han efter alla de rörelser han bekantat sig med har en favorit. Utan att tveka svarar han: raëlismen.

- Jag brukar skämtsamt tilldela raëlismen ”Jim Lewis pris för den underligaste rörelsen som faktiskt lyckas locka följare”, säger Lewis och skrattar.

Raëlismen grundades på 1970-talet av den franska före detta rallyföraren och sportjournalisten Claude Vorilhon. Numera går han under namnet Raël. Enligt hans egen berättelse blev han år 1973 kontaktad av utomjordingar. Deras budskap skrev han ner och gav ut i boken Budskapet från utomjordingar.

Jag brukar skämtsamt tilldela raëlismen ”Jim Lewis pris för den underligaste rörelsen som faktiskt lyckas locka följare”.

Rörelsens följare tror att livet på jorden har skapats och designats av vetenskapsmän och konstnärer från en annan planet, utomjordningar som följarna kallar för Elohim. Rörelsen arbetar för världsfred och demokrati. De har en liberal inställning till sexualitet och ett intresse för kloning, särskilt mänsklig sådan – något som de hävdar att de lyckades med år 2002.

Det är inte boken som konverterar

För någon som lever och har vuxit upp i en sekulär, skeptisk miljö låter allt detta bara fånigt. Vi formas av vår omgivning och påverkas av de värderingar och den tro som människor runt oss har, säger Lewis. Det fungerar också åt det andra hållet.

- Du blir bjuden till ett möte och där träffar du en massa människor. Det är trevliga människor och de är trevliga att umgås med. Det smittar av sig, säger Lewis.

Som exempel berättar han om en gång då han tillbringade en månad tillsammans med medlemmar av den nyreligiösa rörelsen Familjefederationen för Världsfred och Enighet.

Är denna koreanska affärsman trots allt den pånyttfödde kristus?

- Trots att jag känner till mekanismerna bakom konverteringar så kom jag mot slutet av månaden på mig själv med att överväga om denna koreanska affärsman trots allt kunde vara den pånyttfödde kristus?

Det gick ett par dagar efter att han avslutat sin vistelse med rörelsen innan verkligheten kom ikapp – så klart är det inte så. Men då man bara och endast umgås med människor som har en enhetlig syn kring något så smittas man lätt.

- Man kan sitta och läsa om Elohim, om utomjordingarna som Raël hade kontakt med och de flesta av oss tänker: bra science fiction! För det är inte så konverteringar fungerar. Det är den kollektiva makten som gör det.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln