Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Timo Soini på hemlig blixtvisit i Storbritannien

Från 2016
Uppdaterad 01.07.2016 08:21.
Westminster, Towern och Big Ben i London.
Bildtext Vid Themsen i London.
Bild: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Nya uppgifter om utrikesminister Timo Soinis (Sannf) hemlighetsfulla korta besök i Storbritannien droppade in under torsdagen. Beskedet var först att Soini ska träffa "intressentgrupper" utan övrig information om vilka dessa intressentgrupper är.

Soinis specialmedarbetare Riikka Taivassalo meddelar på Twitter att Soini träffat Storbritanniens europaminister David Lidington och Theresa Villiers som är minister med ansvar för Nordirland.

Dessutom är beskedet att Soini besöker Storbritannien i egenskap av partiordförande och inte som utrikesminister.

Taivassalos Twitterflöde är också den enda egentliga informationen kring Soinis besök.

Harakka: Soini spelar med dubbla kort

Riksdagsman Timo Harakka (SDP) gick i går till skarp attack mot hemlighetsmakeriet kring blixtvisiten.

- Det är fullständigt otroligt att en representant för Finlands officiella utrikespolitk beter sig på det här sättet. Frågan väcks om Finland trots alla festtal försöker försvaga EU vid en kritisk tidpunkt.

Harakka påpekar att anti-EU-partiet Ukips ordförande Nigel Farage hör till Soinis gamla kompanjoner i den brittiska politiken.

- Finlands regering borde inte ge motstridiga signaler, ännu värre är att utrikesministern uttrycker sin beundran för "intressentgruppernas" insatser. Timo Soini spelar med dubbla kort, vilket inte är förenligt med Finlands fördel.

Omöjligt att förstå vad Soini menar

Också SDP-riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman efterlyser rättning i regeringsleden.

- Det är fullständigt omöjligt att få klarhet i vad Timo Soini menar med sina uttalanden. Frågan är hur statsminister Juha Sipilä (C) kan tillåta att Soini ger motstridiga signaler om Finlands EU-medlemskap. Soinis linjedragningar har stor betydelse för bilden utåt av Finlands EU-politik.

Också i övrigt har de sannfinländska politikernas brexitkommentarer väckt förundran.

I måndags efterlyste riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho att man också i Finland borde diskutera ett utträde ur EU i samband med nästa riksdagsval år 2019.

Sampo Terho har nämnts som en möjlig efterträdare till Timo Soini på partiledarposten.

Sebastian Tynkkynen som är ordförande för sannfinländarnas ungdomsorganisation har tagit ett medborgarinitiativ för att arrangera en folkomröstning om ett EU-medlemskap. Initiativet har också backats upp av Soini med motiveringen att det alltid är bra med debatt.

Hur som helst väcker nu den sannfinländska aktiviteten kring brexit frågor kring Finlands utrikespolitiska linje.

På fredag ska riksdagen diskutera konsekvenserna av brexitomröstningen. Uppenbart är att oppositionen då har alla möjligheter att ventilera regeringens EU-politik.

Tidigare har finansminister Petteri Orpo (Saml) i skarpa ordalag fördömt alla uttalanden om eventuella folkomröstningar i Finland. Men det räcker knappast till för att övertyga oppositionen.

Diskussion om artikeln