Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Misstänkta IS-bombarna i Istanbul var "utlänningar"

Från 2016
Släktingar till ett av dödsoffren för terrordådet på Istanbuls flygplats deltar i begravningen 30.6.2016
Bild: EPA/SEDAT SUNA

De tre misstänkta självmordsbombarna som dödade minst 43 människor på flygplatsen i Istanbul i tisdags kom från Ryssland, Uzbekistan och Kirgizistan. Det uppger anonyma turkiska regeringskällor.

Dödssiffran efter terrorattentatet på Istanbuls flygplats i tisdags har nu stigit till 43. Många av offren begrovs i Istanbul på torsdagen. 19 av dödsoffren uppges vara utlänningar. 239 människor skadades.

De tre attentatsmännen som öppnade eld vid säkerhetskontrollen utanför flygplatsterminalen och som sedan sprängde sig själva i luften har inte ännu officiellt identifierats.

Ändå har en anonym turkisk regeringskälla bekräftat exempelvis för nyhetsbyrån Reuters att de tre männen kom från den ryska delrepubliken Dagestan och från Uzbekistan och Kirgizistan.

Enligt turkiska Hurriyet så hade den dagestanske attentatsmannen kommit till Istanbul från Raqqa, terrororganisationen Islamiska statens "huvudstad" i Syrien.

De turkiska myndigheterna har redan tidigare sagt sig misstänka att IS låg bakom attacken.

Hjärnan bakom attacken hemma från Tjetjenien?

Turkisk polis har utfört razzior mot misstänkta IS-celler på 16 platser. 13 personer har gripits. Av dem ska fyra vara "utlänningar".

Enligt CNN Turk misstänks de för att ha gett attentatsmännen "logistiskt stöd".

En turkisk säkerhetskälla som citeras av Reuters säger att den som misstänks för att ha organiserat attacken är en man som är hemma från den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Han uppges leda rekryteringen av ryskspråkiga IS-krigare till IS och vara efterlyst i Ryssland. Varken turkiska eller ryska myndigheter har bekräftat de här uppgifterna.