Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Allemansrätten lockar - Bloggande turister vandrar från Borgå till Åland

Från 2016
Uppdaterad 01.07.2016 06:34.
Vandrarna Margherita och Nick går i Nådendal
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Backpackerparet Margherita Ragg från Italien och Nick Burns från Australien har kommit fram till Åbolands skärgård efter att ha traskat genom södra Finland.

Paret är resebloggare och har varit i Finland flera gånger förr, men det är första gången de har så stort fokus på själva vandringen. Idén är att testa allemansrätten som gör det möjligt att genomföra en vandring av det här slaget. Allemansrätten finns också i de andra nordiska länderna men vandrarna drogs till Finland tack vare kontakter och tidigare besök. Margherita och Nick njuter också av friheten av att inte behöva ha en guide i nationalparkerna, vilket innebär att de kan njuta av stillheten på egen hand. Sibbo storskogs nationalpark har varit höjdpunkten på resan hittills.

- Där fick man uppleva den vilda naturen trots att det inte är långt ifrån Helsingfors. Det var precis den sortens upplevelse vi kom hit för. Vi vandrade också på öarna i Åbolands skärgård och särskilt Bengtskär var en väldigt speciell plats, säger Nick.

Förutom allemansrätten underlättar de långa dagarna vandringen.

- I andra länder måste man alltid tänka på att lägga upp tälten innan det blir mörkt men här kan man vandra mycket längre. Det är också intressant hur stor skillnaden mellan vinter och sommar är, det är nästan som två olika länder i ett. Just därför tröttnar vi aldrig på att komma hit.

Satsningar på friluftsturism efterlyses

Trots att förutsättningarna på många sätt är bra efterlyser Nick ändå mer planera långrutter för vandrare. Margherita tycker också att de befintliga vandringslederna kunde rustas upp och göras längre.

- Det finns en trend inom turismbranschen för den här typen av vandringar, och det borde uppmärksammas i ett land med så bra vandringsförutsättningar som Finland. Till exempel kunde man satsa på en rutt av samma typ som vi genomför nu och sedan marknadsföra den ordentligt.

Nick och Margherita rekommenderar resan men ångrar att de inte stannade längre på de små orterna de gick igenom.

- Vi har varit på väg hela tiden, så ett tips åt andra som vill genomföra en sån här vandring är att kanske bara gå en bit av den och istället stanna och se sig runt ordentligt.

Här finns The Crowded Planets Instagramkonto

Diskussion om artikeln