Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Sofia Häggman: Mitt sommarhus i Egypten

Från 2016
Uppdaterad 12.08.2016 09:43.
Sofia Häggman
Bildtext Sofia Häggman sommarpratar om sin dadellund i Egypten den 9.8 2016.
Bild: Medelhavsmuseet, foto Karl Zetterström

I Egyptens bortersta hörn, 950 kilometer från Kairo, i den lilla staden Siwa har finlandssvenska Sofia Häggman ett liten hus i en dadellund. Där staden tar slut så tar sanddynerna vid, som ett oändligt hav av sand. Någonstans på en sanddyn går gränsen till Libyen.

Det är nu 20 år sedan den vasabördiga egyptologen Sofia Häggman första gången steg av bussen vid vägen slut i Siwa. I flera veckor hade temperaturen legat på 45 grader och tillvaron i Kairo var på gränsen till outhärdlig. För att komma undan hetta, damm och trängsel ville Sofia åka så långt bort hon kunde under några dagars ledighet. När hon kom fram till Siwa föll hon pladask för dess sanddyner, oaser, dadelpalmer och mänskor.

Drick te och skaffa vänner

Siwanerna har en annan kultur och en annan rytm än i huvudstaden Kairo. Det talas till och med ett annat språk; siwi. Här går livet sin gilla gång. För att skaffa vänner ska man ha tid och tycka om te. Efter tre koppar te kan du vara vän med dadelpollineraren, plattläggaren eller en elektriker. Sofias liv i Siwa ter sig för en utomstående som taget ur berättelsen Tusen och en natt. Hon har dansat mellan palmer under en stjärnfylld himmel och hon har åkt på safariturer över sanddynerna.

Egyptolog

När Sofia Häggman första gången reste till Egypten som tonåring blev hon förtjust i dess fornhistoria, pyramider, faraoner och då visste hon att hon ville studera egyptologi, d.v.s. egyptisk fornhistoria. I dag bor hon i Uppsala och är intendent för Medelhavsmuseet i Stockholm. Det var under studietiden som hon studerade arabiska i Kairo och gjorde den där första utflykten till Siwa, som kom att leda till ett hus i en dadellund.

Krångel med köksfönstret

Efter allt krångel med byggnadslov var det ett köksfönster som blev ett oöverstigligt hinder. Siwanska hus byggs helt enkelt inte med köksfönster och det gick inte att tala byggarbetarna tillrätta. Det var först efter att Sofia hotat med att hålla inne med deras löner som köksfönstret kom till. Dock blev det lite mindre än de andra. Som en kompromiss blev det ett asymetriskt utseende på huset.

Karavaner

Siwa är en karavanport till öknen. Även om karavanerna idag mest består av jeepar är det ändå samma ruljans som tidigare. Varor transporteras för att säljas någon annanstans, på en annan ort tvärs över öknen. Det som är billigare på ett ställe säljs till dyrare priser på ett annat. Men för ett par år sedan förändrades det politiska läget. Daesh terrorverksamhet har också nått Egypten. Karavanerna till och från Libyen smugglar inte längre knappar och damstrumpor, utan vapen. Det är för osäkert att vistas i huset. Risken är för stor att bli kidnappad av illasinnade grupper som vill tjäna pengar på utpressning.

Det är med sorg i hjärtat som Sofia Häggman inte har varit i sitt hus i Siwa på över ett år. Hon saknar inte bara dadellunden och öknen, hon saknar sina vänner, mänskorna, till och med den värdelöse plattläggaren.

Jag har ändå möjlighet att välja var jag vill bo. Jag har ju två hemländer till, Finland och Sverige. Det har inte mina vänner i Siwa.

Här är musik till Sofia Häggmans sommarprat.

Vill du höra Fred Astaire och Ginger Rogers kan du ladda ner musiken här.

I programmet spelades också folkmusik från Siwa som framförs på Siwi och arabiska. Groupe Amazigh de Siwa, är en berberisk grupp från Siwa, Egypten. Inspelat 2012.

Här är en musikfri podcast som kan lyssnas till även utomlands.

Listan på alla Radio Vegas Sommarpratare

Sofia Häggman 2016

Programmet är inte längre tillgängligt

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln