Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Miapetra Kumpula-Natri: Från elingenjör till EU-parlamentariker

Från 2016
Uppdaterad 15.08.2016 16:43.
Vegas sommarpratare 2016 Miapetra Kumpula-Natri.
Bildtext Miapetra Kumpula-Natri talar om Vasa skärgård och terrorattacker i Bryssel i Radio Vegas sommarprat den 13.7 2016.
Bild: Setlemettiliitto

Miapetra Kumpula-Natri tar oss med på en resa till Europaparlamentets högborg, genom koncentrationsläger i Frankrike, från Vasa skärgård till terrorattacker i Bryssel.

I juli är det 2 år sedan Miapetra Kumpula-Natri flyttade med familjen till Bryssel då hon blev invald som Finlands representant i Europaparlamentet.

Med rötterna och hemmet i Österbotten pendlar hon mellan Bryssel, Strasbourg, Helsingfors och Vasa. När hon ska koppla av åker hon ut till sommarstugan i Petsmo, men inte ens där är hon riktigt ifred. Många krissamtal har diskuterats per telefon från bryggan.

Från musiker till politiker

Miapetra Kumpula-Natri är en erfaren politiker med elva val i ryggsäcken, men politikerbanan var inte självklar. Från början ville hon bli musiker och hon spelade i ett folkmusikinspirerat band, Piupalit, som också spelade klassisk musik. Piupalit gjorde inspelningar och turnerade i Europa.

När Miapetra inte kom in till Sibeliusakademin kom studierna att rikta in sig på en ny engelskspråkig ingenjörslinje i Vasa. Miapetra Kumpula-Natri blev elingejör, vilket hon har haft nytta av i politiken då det diskuterats energifrågor. Att hon blev politiker berodde på sitt engagemang i presidentvalskampanjen 1993 då hon stödde Martti Ahtisaari och engagerade sig i återupprättandet av Vasa socialdemokratiska unga.

I sommarpratet får vi en inblick i hur det är att ställa upp i politiska val, hur vardagen ser ut i EU-parlamentet, efter terroratacker i Bryssel och hur det är att vara enda kvinnan i ett ingejörskollegium som består av bara män.

Miapetra Kumpula-Natri sommarpratar i Radio Vega 13.7 kl. 10:03 och 18:03.

Lyssna till musiken i Miapetras sommarprat.

Här är alla Radio Vegas sommarpratare.

Här kan du också ladda ner en musikfri podcast.

Miapetra Kumpula-Natri 2016

31:38

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln