Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s försvarsmakt välkomnar transpersoner

Från 2016
Demonstranter i London kräver att USA friger den amerikanska soldaten Chelsea Manning. Chelsea hette ursprungligen Bradley och dömdes år 2013 till 35 års fängelse för att ha läckt sekretessbelagda handlingar via Wikileaks.
Bildtext Demonstranter i London kräver att USA friger den amerikanska soldaten Chelsea Manning. Chelsea hette ursprungligen Bradley och dömdes år 2013 till 35 års fängelse för att ha läckt sekretessbelagda handlingar via Wikileaks.
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Det är nu tillåtet för transpersoner att öppet tjänstgöra i den amerikanska försvarsmakten. USA:s försvarsminister Ashton Carter meddelade på torsdagen att förbudet mot transpersoner har hävts.

Förbudet mot transpersoner var ett av de sista hindren för tjänstgöring i den amerikanska försvarsmakten. Beslutet innebär att de uppskattningsvis 2 500 transpersoner som tjänstgör i den amerikanska försvarsmakten inte behöver oroa sig för att de kommer att avskedas eller gå miste om förmåner.

- Det här det rätta att göra. Både för det amerikanska folket och försvarsmakten. Vi vill inte ha barriärer som är orelaterade till en människas kompetens att tjänstgöra och som skulle hindra oss från att rekrytera honom eller henne till försvarsmakten, sade USA:s försvarsminister Ashton Carter.

Carter: En principsak

Carter karakteriserade beslutet som en principsak. Han tillade att transpersoner, redan innan USA fattade sitt beslut, haft rätt att tjänstgöra i 18 länder och att han studerat hur den policyn har fungerat i länder som Storbritannien, Israel och Australien.

- Vi eliminerar nu regler som kunde ha resulterat i att tjänstgörande transpersoner behandlas annorlunda av sina kolleger endast på grund av sin könsidentitet, sade Carter.

Bitterljuv lättnad

Beskedet från den amerikanska försvarsministern togs emot med både lättnad och eufori bland amerikanska transpersoner. Leo Carpenter genomgick en könskorrigering då han tjänstgjorde på en amerikansk bas i Tyskland och han medger att han har oroat sig över vad framtiden för med sig.

- Jag var alltid rädd för att förlora de förmåner jag jobbat så hårt för. Nu kan de inte längre ta dem ifrån mig. Men det är samtidigt bitterljuvt. Vi tjänstgör ju redan och det har vi alltid gjort, sade han till nyhetsbyrån Reuters.

Sedan 2011 har det varit möjligt för öppet homosexuella att tjänstgöra i den amerikanska försvarsmakten.

Diskussion om artikeln