Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skärpt staff för äggsamlaren i Närpes

Från 2016
Uppdaterad 01.07.2016 16:16.
Tullen visade upp äggsamlingen i Karleby.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Hovrätten skärpte domen mot den 31-åriga man från Närpes som samlat på sig flera tusen fågelägg. Mannens döms till villkorligt fängelse i 1 år och 4 månader.

Mannen som har samlat på sig flera tusen ägg dömdes i februari 2015 av tingsrätten till ett års villkorligt fängelse för flera fall av naturskyddsbrott.

Han skulle också betala 250 000 euro i skadestånd och ge upp största delen av sin samling.

Överklagade domen

Både den dömde mannen och åklagaren överklagade tingsrättens dom. Hovrätten förlängde i sin tur fängelsestraffet.

Hovrätten anser att 31-åringen gjort sig skyldig till ett enda fortgående brott som innefattar både naturskyddsbrott och naturskyddsförseelser. Helheten anses vara allvarlig eftersom äggen samlats in under flera års tid och också på naturskyddsområden.

Hovrätten anser att mannen varit medveten om att verksamheten är olovlig och vilken inverkan den har på fågelbeståndet, både på grund av sin utbildning och sitt intresse för fåglar.

Idkade byteshandel

Hovrätten konstaterade att det finns en svart marknad för fåglar och fågelägg. Priset på sällsynta exemplar kan vara högt och utredningar visar att 31-åringen idkat kommersiell byteshandel med fågelägg.

Eftersom hovrätten ansåg att det finns risk för att äggen och etiketterna med information om var äggen plockats kan användas för att begå nya brott så förverkas äggsamlingen, uppstoppade och nedfrusna fåglar samt etiketter till staten.

Närpesbons äggsamling består av nästan 10 000 ägg och naturskyddsbrottet är det största som har behandlats i Finland någonsin. Förutom att han själv har plockat ägg ur fågelbon har han också fört in ägg från utlandet.

Artikeln uppdaterad 1.7 kl. 11.44 med mera exakta uppgifter om hovrättens domslut.

Diskussion om artikeln