Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Harry Schaumans Stiftelse säljer Ekgården

Från 2016
Uppdaterad 01.07.2016 15:34.
Ekgården.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

HS-stiftelsen säljer Ekgården till Samla Capital för att ge utrymme för andra satsningar. HSS Media kommer inte på kort sikt att påverkas av försäljningen.

Köpet gäller Ekgårdens alla affärs- och kontorslokaler, men även parkeringskällaren. Den totala ytan är drygt 8300 kvadratmeter. Bland annat är Terveystalo, Eurokangas, Grano och HSS Media hyresgäster i fastigheten.

Samla Capital köper alla aktier i Fastighets AB Vasa Ekgården av Harry Schaumans Stiftelse. Samla Capital förvärvde fastigheten genom sin fond Samla Toimitilat Ky och innehar alltså nu 98 procent av aktierna, resten äger Vasa stad. Parterna vill inte offentliggöra summan för köpet.

Vd för HS-stiftelsen, Tom Westermark förklarar vad ägarbytet innebär för HSS Media, som alltså driver bland annat Vasabladet.

- För HSS Media innebär försäljningen i praktiken ingenting. Hyresavtalet har övergått till den nya ägaren, och deras förhållande som hyresvärd och hyrestagare är precis enligt det hyresavtal som har tecknats tidigare, säger Westermark.

HS-stiftelsen säljer Ekgården för att balansera upp stiftelsens fastighetsinnehav i centrum.

- Vi har väldigt många investeringar som vi har utfört och kommer att utföra i centrum av Vasa. Dels har vi projekt som färdigställs alldeles i dagarna på Handelsesplanaden 23 och dels har vi ett projekt i hörnet av Sandögatan och Skolhusgatan på kommande. Vi har även förvärvat en stor fastighet på Nedre torget under åren, säger Westermark.

Ekgården har enligt Westermark varit en bra fastighet som har gett en god avkastning.

- I bland måste man också avyttra för att ge möjlighet för andra satsningar.

Hög uthyrningsgrad

- Enligt undersökningar om tillväxt klarar sig Vasa bra i jämförelse med andra städer och samtidigt förväntas en ökning av befolkningsmängden. Uthyrningsgraden av affärs- och kontorslokaler är bland de bästa i landet. Därför tror vi att det finns efterfrågan på affärs- och kontorslokaler i centrum av Vasa nu, och i framtiden, säger Samppa Lajunen, vd för Samla Capital i ett pressmeddelande.

- Den förvärvade fastigheten Vasa Ekgården är för oss en betydande investering. Det tillför en spridning av Samla Toimitilas fastighetsinnehav som från tidigare finns i Jyväskylä, Uleåborg och Esbo. Vi strävar till att vara en aktiv ägare och vill satsa på fastighetens underhåll, utveckling och marknadsföring.

- Som ägare vill vi erbjuda samarbetsmöjligheter till lokala aktörer för fastighetens skötsel och administration. Vi vill även ge möjligheter till investering i fastigheten genom investeringsfonden, säger Samppa Lajunen.

Diskussion om artikeln