Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fredagssnackarna: Raseborgarna behöver en ny övningsrondell

Från 2016
Petri Horttana och Birgitta Udd
Bildtext Petri Horttana och Birgitta Udd.
Bild: Yle/Veronica Montén

Korsningen mellan riksväg 25 och Tenalavägen borde få en rondell i stället för trafikljus. Det tycker inte bara Raseborgs stad utan också Yle Västnylands fredagssnackare Birgitta Udd och Petri Horttana.

Jag flaggar för en rondell säger Udd och får medhåll av Horttana. Han har tidigare pendlat mellan Karis och Helsingfors och lyfter fram ett exempel från Jorvas i Kyrkslätt där trafiken har börjat löpa bättre då trafikljusen kom bort.

- I Kyrkslätt tog de ju bort trafikljusen och det gjorde att det blev en miljon gånger lättare att ta sig till Karis. Det var en flaskhals där det alltid var trafikstockningar. Vi får se hur det går. Trafikljus är ju förstås en billigare lösning.

Svår korsning

Udd anser att det är positivt att det görs något åt korsningen.

- Det är en besvärlig korsning. Kommer du från Tenala och ska svänga till endera hållet är det faktiskt svårt.

Övning ger färdighet

Ett problem med rondeller är dessvärre att västnylänningarna inte kan köra i rondeller, konstaterar fredagssnackarna. En del blinkar hela varvet runt, berättar Horttana.

- Närmaste rondellerna har tidigare funnits i huvudstadsregionen och dem har västnylänningarna undvikit. Här i trakten har det ju funnits rondeller bara 10-15 år så människor har inte hunnit öva.

Fredagssnack podcast

12:31

Diskussion om artikeln