Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

De fixar fristad åt förföljda konstnärer - och får pris för det

Från 2016
Uppdaterad 01.07.2016 15:16.
Ivor Stodolsky och Marita Muukkonen, två konstkuratorer.
Bildtext Ivor Stodolsky och Marita Muukkonen har arbetat med Perpetuum Mobile sedan 2007.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Föreningen Perpetuum mobile får EU-parlamentets medborgarpris för att ha skapat fristäder för förföljda konstnärer.

Ivor Stodolsky får tillsammans med Marita Muukkonen Europeiska medborgarpriset för sitt arbete med projektet Safe haven for artists at risk, ungefär ”Fristad för artister i fara”. Det är ett projekt som ger möjlighet för konstnärer som förföljs i sitt hemland att få arbeta i lugn och ro under några månader i ett konstnärsresidens på en säker plats. Det finns ett femtiotal Safe haven-städer i världen och Helsingfors är nu en av dem.

- Det här är ett erkännande för vårt arbete, men också bevis på att EU inte är en formlös monolit utan rymmer många åsikter, säger Ivor Stodolsky och Marita Muukkonen från Perpetuum Mobile. Å ena sidan gör man en tvivelaktig överenskommelse med Turkiet, å andra sidan ger samma organisation just oss ett pris, fortsätter han.

Stodolsky syftar på flyktingavtalet mellan EU och Turkiet som gör gällande att flyktingar som korsar gränsen mellan Turkiet och Grekland skickas tillbaka, något som fått svidande kritik från medborgarorganisationer.

Konstnärerna vill stanna kvar i sina hemländer - men det går inte

Muukkonen och Stodolsky grundade Perpetuum Mobile år 2007 för att föra samman konstnärer internationellt med olika konstutställningar och publikevenemang. Safe haven-konceptet kommer sig av en nödvändighet.

- I vårt arbete med konst ser vi allt mer hur konstnärer som går i bräschen för mänskliga rättigheter och politisk förändring i sina hemländer riskerar sina liv. De vill oftast inte söka om asyl någonstans utan vill fortsätta med sitt arbete i sina hemländer, men då situationen hettar till och livet blir farligt för dem behöver de någonstans att andas ut en stund. Här kommer vi in i bilden - det är alltså framför allt en praktisk fråga för oss, och ett stort intresse för konsten som driver oss, samtidigt som det är var och ens skyldighet att göra det man kan för att hjälpa, säger Marita Muukkonen.

Kritik mot Turkiet

Helsingfors har den här veckan mottagit sin andra Safe haven-residenskonstnär som håller på att installera sig på Sveaborg som bäst. Erkan Özgen är kurd från södra Turkiet och sysslar med audiovisuell konst.

Muukkonen återkommer till Turkiet:

- Vi samarbetar nu med turkiska konstnärer som lever under hot. Turkiet är inte säkert, säger hon och syftar på mordet på den syriske dokumentaristen Naji Jerf. Han arbetade på en dokumentärfilm om terrororganisationen IS och sköts till döds på öppen gata i slutet av december 2015.

I Europa är yttrandefriheten inte längre en självklarhet

Också i Europa håller yttrandefriheten på att inskränkas och europeiska konstnärer går inte fria från förföljelse, säger Marita Muukkonen. Som mest radikalt exempel lyfter Muukkonen fram mordet på den grekiske hiphopartisten Pavlos Fyssas som för några år sedan knivhöggs av nynazister.

- Det är viktigt att minnas att vårt arbete inte bara handlar om något som händer långt borta utanför Europas gränser, säger Marita Muukkonen.

"EU fortfarande värdig Nobels fredspris"

Då vi en gång pratar om priser och fred - vad tänker Ivor Stodolsky om det att EU mottog Nobels fredspris år 2012?

- Jag tycker det är helt berättigat, säger han.

- EU är ett av de mest trovärdiga och lyckade fredsprojekten och de senaste 60, 70 åren har varit de fredligaste i Europas historia – trots Balkankriget, Tjetjenien och nu krisen i Ukraina. Det här måste erkännas, vi måste komma ihåg att vår kontinent varit krigshärjad i tusentals år, och det att vi har haft en så här lång relativt fredlig period, ända sedan 1945, det måste firas. Jag tycker EU förtjänar sitt fredspris, säger Ivor Stodolsky.

Artists at risk-projektet
Mer om Europeiska medborgarpriset

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln