Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Möt Ungerns största rockstjärna

Från 2016
Zoltan Bathory intervjuas på Provinssifestivalen 2016.
Bildtext Zoltan från Five Finger Death Punch var på strålande humör.
Bild: Yle/Märta Westerlund

Hur är det att växa upp med rockstjärnedrömmar i ett kommunistiskt land? Zoltan Bathory från Five Finger Death Punch försökte bygga en gitarr av föräldrarnas kaffebord och var tvungen att smita från polisen när han gick på spelningar.

Five Finger Death Punch är en av världens just nu största heavymetalband. De gjorde sin första festivalspelning i Finland på årets Provinssifestival. Vi träffade gitarristen Zoltan Bathory som berättade om sin uppväxt i det kommunistpräglade Ungern och hur drömmen om att bli en rockstjärna blev sann.

Zoltan Bathory säger sig antagligen vara den första rockmusikern från sitt hemland Ungern att lyckas utomlands.

- När jag växte upp var heavy- och rockmusik inte accepterat i Ungern. När vi gick på spelningar slutade det oftast med att vi flydde från polisen. Kommunismen gjorde sitt. I mitt första band var vi tvungna att skicka in våra sångtexter till myndigheterna för godkännande, berättar Zoltan.

Gjorde en gitarr av föräldrarnas kaffebord

När Zoltan var yngre räknade han ut att det skulle ta flera år för honom att spara ihop pengar för att köpa en riktig gitarr. I väntan på det använde han sin fantasi.

- Jag sågade sönder mina föräldrars kaffebord och gjorde en egen gitarr åt mig. Det var så jag började. Det gick givetvis inte att spela på den. Sedan tog det tre år för mig att få tag på en äkta gitarr. Om man ville bli en musiker var man tvungen att blöda för drömmen och tro på den, stenhårt, säger Zoltan.

Zoltans föräldrar jobbade inom det militära och hade svårt att förstå vad deras son egentligen höll på med. En rebellisk ung rockare med långt hår.

Stack hemifrån som 14-åring

När Zoltan var 14 år stack han hemifrån. Han har så gott som ingen kontakt med sina föräldrar i dagsläget.

- Då vi var unga snackade vi om att bränna upp allt kommunistskit och våra föräldrar var oroliga för att de skulle hamna i fängelse på grund av allt skitsnack, och det var en realitet då. Det uppmanade oss att skaffa ett riktigt jobb precis som typiska föräldrar och det här uppbackades av allt kommunistiskt skitprat, säger Zoltan.

Hör hela intervjun med Zoltan i klippet nedan där han bland annat berättar om saker han vill göra och uppleva före han dör samt vägskälet i livet som förde honom till rockstjärnedom.

Veckoslutskommittén: Intervju med Zoltan Bathory från Five Finger Death Punch

Programmet är inte längre tillgängligt