Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gröna tvingades be om ursäkt för Soinikritik

Från 2016
Outi Alanko-Kahiluoto
Bildtext De grönas gruppordförande Outi Alanko-Kahiluoto.
Bild: Veikko Somerpuro

De grönas ordförande Ville Niinistö tvingades på fredagen be om ursäkt för sin gruppordförande Outi Alanko-Kahiluotos fräna kritik av utrikesminister Timo Soinis (Sannf) uppmärksammade besök i Storbritannien.

Alanko-Kahiluoto skrev på Twitter att Finlands biträdande statsminister och utrikesminister [Soini] fört fram modifierade sanningar i strid med Finlands intressen och linje då han uttalat sig för utländska medier.

- Landsförräderi? Regeringskris? skrev den gröna gruppordföranden.

Hon hänvisade till en intervju som Soini gav till Sky News under sitt besök i onsdags. Soini fick frågan om brexit-beslutet i Storbritannien kan leda till ”fixit”, dvs. att även Finland lämnar EU.

Soini sade i intervjun att diskussionen om att ordna en EU-folkomröstning även i Finland nu är igång och att Finland noga följer med de kommande förhandlingarna mellan Storbritannien och EU.

Han framhöll dock att Finlands nuvarande regering inte kommer att besluta om någon folkomröstning.

Alanko-Kahiluotos inlägg orsakade en kritikstorm i det sannfinländska lägret. Sannfinländarnas riksdagsgrupp fördömde hennes ”påstående om landsförräderi” och sade sig vänta på att ordförande Niinistö tar avstånd från inlägget och ber om ursäkt, twittrade riksdagsman Simon Elo.

Alanko-Kahiluoto tonade först ned sitt uttalande och hänvisade till att hon inte påstått att det varit frågan om landsförräderi, utan att hon använt frågetecken.

Till sist bad hon dock om ursäkt och medgav att hon använt fel och överdriven retorik.

Ordförande Ville Niinistö såg sig också tvungen att be om ursäkt och ta avstånd från sin gruppordförandes skriverier.

- Jag beklagar entydigt och djupt vår ledamots fullständigt osakliga inlägg. Det representerar inte De grönas linje, twittrade Niinistö.

Diskussion om artikeln