Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundra år sedan blodbadet vid Somme

Från 2016
Ceremoni för slaget vid Somme.

I skuggan av förra veckans Brexit-omröstning har politiker och kungligheter anlänt till norra Frankrike för att uppmärksamma hundraårsminnet av första världskrigets blodigaste batalj. Slaget vid Somme inleddes den 1 juli 1916, pågick i nästan fem månader och krävde över en miljon mäns liv.

Ceremonierna kring hundraårsminnet tog sin början på torsdag kväll vid minnesmärket i Thiepval, där prins William, hans fru Kate och bror Harry var huvudgästerna. William kallade den 1 juli 1916 "den sorgligaste dagen i vår nations långa historia".

- Vi förlorade blomman av generation. Under de år som följde verkade det ibland som om det brittiska livets känsla av vital optimism för alltid gått förlorad med dem, sa prinsen i sina minnesord.

Ceremonin i Thiepval pågick hela natten igenom. Soldater från Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Australien, Nya Zeeland, Kanada, Irland, Indien och Pakistan turades om att hålla vakt vid monumentet ända till klockan halv åtta på fredagsmorgonen.

Det var vid den tidpunkten, i soluppgången den 1 juli 1916, som de allierade styrkorna inledde sin storoffensiv. Sedan någon månad rasade kampen om Verdun där de franska förlusterna ökade för varje dag.

Genom att angripa de tyska ställningarna på fälten vid Somme räknade den allierade krigsledningen med att få trycket mot Verdun att minska.

Fortfarande vänner - trots Brexit

Enbart under den första dagen av slaget vid Somme förlorade de brittiska styrkorna över 20 000 stupade och flera tiotusen sårade. Då striderna bedarrade i mitten av november hade omkring 1,1 miljoner soldater fallit på båda sidorna, utan att fronten nämnvärt förskjutits.

Ett sekel senare vallfärdar de stupades och överlevandes anhöriga till regionen för att leta efter spår av skyttegravar på de yppiga vete- och sockerbetsfälten, eller för att besöka någon av de otaliga militärkyrkogårdarna.

Minnesmärket vid Thiepval, där fredagens huvudceremoni äger rum, har uppförts till åminnelse av över 72 000 soldater från brittiska imperiet, vars gravar är okända.

Vid Thiepval företräds Storbritannien av prins Charles och den avgående premiärministern David Cameron. De får sällskap av Frankrikes president François Hollande, Tysklands expresident Horst Köhler och Irlands president Michael D. Higgins.

Det var bara för ett par dagar sedan som Hollande bekräftade att han skulle bevista minneshögtiden tillsammans med Cameron. Källor vid Elyséepalatset uppger att presidenten på så sätt vill visa att Storbritannien fortsättningsvis är Frankrikes vän, oavsett vad som händer på europeisk nivå.

Diskussion om artikeln