Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tiden går inte obemärkt förbi i Valkom

Från 2016
Uppdaterad 07.07.2016 13:42.
Valkom hamn.
Bildtext Valkom hamn var tidigare en internationell arbetsplats med liv och rörelse.
Bild: Yle/Staffan Sundqvist

I Valkom i Lovisa finns många spår av det förflutna. Hamnen är inte vad den en gång varit och restaurang Rio har igenbommade fönster. Men Valkomborna trivs bra i sin lilla lugna oas.

Idylliska gamla trähus, välskötta trädgårdar och rosendoft möter en då man ser sig omkring i Valkom i Lovisa. Men en rundtur i byn ger vid handen att hus från olika tidsepoker blandas friskt: här finns platta tegelhus från 60-talet, pittoreska stugor med vita knutar, gråa våningshus med små gluggar till balkonger och övergivna ruckel.

Mittemot den gamla skolan reser sig hamnen med sina jättelika byggnader. Lagerutrymmen (de flesta tomma), truckar, lastbilar och containrar om vartannat. Det är inte många människor som rör sig i hamnområdet och det enda som hörs är vinden och måsarnas skrianden.

Valkom i Lovisa.
Bildtext Det finns både gamla och moderna hus i Valkom.
Bild: Yle/Staffan Sundqvist

– Tidigare var det liv och rörelse i hamnen, säger Leif Laaksonen.

Han arbetade i Valkom hamn från 1954 tills han gick i pension i början av 2000-talet. Han har också bott hela sitt liv i Valkom.

Sin uppväxt beskriver han som lugn och stillsam. Valkom var ett trevligt ställe att bo på, och människorna som bodde där kom bra överens.

– I slutet av 40-talet flyttade en del människor hit och det byggdes en massa nya hus här.

Sedan dess har det byggts många hus i Valkom och också de gamla husen från 40-talet är i användning. I närheten av Siwa-affären finns ett orange hus från 40-talet kvar - ett gammalt arbetarhus, säger Laaksonen.

Legendarisk restaurang

Under sin guldålder sysselsatte Valkom hamn över 150 personer. Närmare 10 fartyg kunde få plats i hamnen och lastas fulla med virke. Det fanns också en stor brädgård i hamnen där mången pojke sysselsattes under sommarlovet.

Leif Laaksonen inledde själv sin karriär på brädgården.

– Jag stämplade virke som liten under skolåldern. Virket skulle sedan transporteras med pråmar men måste märkas först.

Valkom hamn.
Bildtext Hamnen är stor, men ganska tom.
Bild: Yle/Staffan Sundqvist

Hamnen gav jobb åt många människor i Lovisaregionen, men var samtidigt en internationell arbetsplats. I den legendariska restaurangen Rio ett stycke från hamnen samlades sjömännen för att äta, dricka och utbyta historier.

– Det var mycket utländska sjömän på Rio. Man fick tala olika språk vilket var väldigt trevligt.

Själv hann Laaksonen också arbeta som vaktmästare vid restaurangen under en tid.

Servicen försvinner

Restaurangen och hamnen bidrog till den pulserande livskraften i Valkom. Nu är restaurangen igenbommad och hamnen gapar nästintill tom.

– Den största förändringen i Valkom är att allt har blivit så lugnt, det finns inga jobb och skolorna försvinner, säger Leif Laaksonen.

Den svenska skolan stängde för 25 år sedan, men en finsk skola finns ännu kvar.

Butiken och därmed också posten hotas av stängning. Den är så gott som den sista servicepunkten som lämnar Valkom. De som inte har bil kommer att ha svårt att ta sig in till stan för att sköta sina ärenden och handla mat.

– Bussarna går ganska sällan nuförtiden, tidigare gick de varje hel- och halvtimme.

Också nya flyttar in

Men människorna i Valkom trivs i sin lilla by. Allaktivitetshuset är en viktig samlingspunkt i närheten av biblioteket där bybor samlas under olika tillställningar.

– Jag spelar också volleyboll med ett gäng nyinflyttade, vi kommer bra överens och det är trevligt att det också flyttar hit lite folk ibland.

Leif Laaksonen intervjuades om Valkom som en del av Yle Östnylands sommarserie Bostadskvarteren

Diskussion om artikeln