Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Österrike väljer president på nytt

Från 2016
Uppdaterad 01.07.2016 14:20.
Alexander van der Bellen och Norbert Hofer, presidentvalskandidater i Österrike
Bild: FLORIAN WIESER/EPA

I Österrike måste presidentvalets andra omgång genomföras på nytt. Den österrikiska författningsdomstolen ogiltigförklarade idag valet som genomfördes i maj. Det högerpopulistiska partiet FPÖ hade lämnat in besvär gällande brevvalet.

Egentligen skulle den redan valde presidenten Alexander van der Bellen tillträda sin post om några dagar, men så blir det alltså inte.

Den österrikiska författningsdomstolen slog idag fast att det fanns så många brister gällande brevvalet att presidentvalets andra omgång måste genomföras på nytt i hela landet.

Till de konstaterade bristerna hörde bland annat att en del av brevrösterna hade räknats för tidigt. I vissa valkretsar genomfördes rösträkningen redan under valsöndagen, trots att lagen säger att rösterna ska räknas först på måndag.

FPÖ:s kandidat Norbert Hofer har nu en möjlighet att trots allt bli österrikisk president. Det är i det här skedet ännu inte fastslaget när omvalet ordnas, men preliminärt har man talat om slutet av september eller början av oktober.

”Ingen manipulation”

Presidentvalet den 22 maj vanns av den obundne kandidaten van der Bellen med mycket knapp marginal. Endast omkring 30 000 röster skiljde de två kandidaterna åt.

Enligt författningsdomstolen är det nu nästan 78 000 röster som berörs av oegentligheterna i samband med rösträkningen.

Domstolen betonar visserligen att ingen manipulation ska ha förekommit, men för att ogiltigförklara valet räcker det med att en manipulation kunde ha varit möjlig.

– Här handlar det inte om att utse vinnare och förlorare, här handlar det om att stärka förtroendet för vår rättsstat och demokratin, konstaterade författningsdomstolens president Gerhart Holzinger.

Diskussion om artikeln