Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbonämnd: Städa din gård eller betala!

Från 2016
Uppdaterad 01.07.2016 16:10.
flagande tegelvägg på johannisbergs kök i borgå
Bild: Yle/Stefan Härus

Byggnämnden i Åbo har synat ett femtiotal fastigheter i Åbo. Ägarna har fått uppmaningar om att städa upp och måla. Om inte, så måste de betala.

I maj åkte en buss omkring i Åbo med passagerarna som noga iakttog vad de såg. Det var ingen turistbuss och besöksmålen var allt annat än sevärda.

Byggnämnden synade fastigheter som grannar och andra Åbobor klagat på. I många fall handlade det om graffitiprydda väggar och om fula fasader.

Många av fastigheterna ägs av företag, men det var också en och annan privatperson som fick en anmärkning.

Också staden fick sig

Ägarna till en av restaurangbåtarna i Aura å uppmanades att måla sin båt som nämnden anser att ser risig ut. Några av anmärkningarna går till fastigheter som staden äger.

Till exempel byggnaderna på Åskiftesvägen 13 i Raunistula är i dåligt skick och gården är fylld med skräp. De privatpersoner som fick anmärkningar har oprydliga gårdar eller för många bilar parkerade på tomten.

Ägarna har nu tid på sig till årsskiftet att åtgärda bristerna, men kan anhålla om förlängning av fristen.

Om ingenting händer, så kan staden hota med ett vitesbelopp på flera tusen euro. Det brukar ge effekt, säger Saara Ilvessalo (De gröna), ordförande för byggnämnden.

Byggnämnden gör sin inspektion varje vår under två eller tre dagar. Ibland stiger sällskapet ur bussen för att ta en närmare titt på omgivningen och det händer att de då får syn på något anskrämligt som från början inte fanns på deras lista.

Till exempel på Runsalavägen i Storheikkilä finns flera adresser som fått en anmärkning.

Vischan ska vara lika prydlig som turistkvarteren

Det som alla inte verkar känna till är att ägare har enligt lagen en plikt att hålla ordning på sina ägor, säger Ilvessalo. Ägaren till det långa trähuset på Slottsgatan mittemot stadsbiblioteket fick en anmärkning för att fasaden är ful och bör målas.

- Faran är att om ingenting görs, så börjar huset förfalla och ägaren kan ange det som ett skäl till att få riva huset. Det är ändå ingen bra motivering eftersom ägaren har en plikt att sköta om huset, säger Ilvessalo.

I innerstaden är det dessutom viktigt att husen är prydliga för att turister flanerar i kvarteren. De avlägsnaste besöksmålen fanns i Patis.

Ilvessalo säger att det egentligen inte spelar någon roll om byggnaderna finns i innerstaden eller ute på vischan eftersom alla fastighetsägare ska behandlas lika.

Diskussion om artikeln