Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Festivaldebut för finlandssvenska Venior

Från 2016
Uppdaterad 02.07.2016 20:31.
Venior på Provinssi 2016
Bildtext Venior på sin första festivalspelning på Provinssi 2016.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Det är en rätt omtumlad Venior vi möter backstage på årets Provinssifestival. Emelie Sederholm som går under artistnamnet Venior har just gjort sin första, men garanterat inte sista, festivalspelning i karriären.

- Det känns jättebra, jag vet inte riktigt vad jag tänker, skrattar Venior.

Hon är märkbart tagen efter att ha nått en till milstolpe i karriären som har haft en ytterst lovande start. Hon kommer även att uppträda på Flowfestivalen senare i sommar. Venior har också hunnit banda in årets officiella kesäkumi låt Stay Awake för radiokanalen YleX tillsammans med norsk-svenska DJ-duon Tungevaag och Raaban.

- Det var intressant att göra musik med dem, vi gör helt annorlunda grejer. Vi gjorde låten tillsammans med träffades inte förrän den släpptes. Jag träffade dem första gången då vi uppträdde med låten live i samband med konserten YleX Pop. Det var ett helt annorlunda projekt eftersom det var garanterat att låten kommer att spelas på radion. Vanligtvis finns det inga garantier för det, säger Venior.

Till näst väntar ett samarbete med den svenska DJ:n John De Sohn.

"The weird kid on the block"

Venior tycker om att ta ställning i sina låtar. Hon är vegan och har gjort en humoristisk låt kring det som heter Meatlover. Hon vill inte moralpredika utan gör sin egen grej. Låten The weird kid on the block handlar om hennes egen uppväxt i Grankulla.

- Första dagen i högstadiet kom jag till skolan med ett par jeans jag själv hade sytt ihop. Alla andra var klädda i coola modekläder. Jag minns att jag aldrig har brytt mig om att följa någon stil. I högstadiet bar jag färggranna kläder, ju mer färger detso bättre. Jag brydde mig inte om vad folk tyckte. Jag har alltid tyckt om att provocera. Om folk lyfter på blicken så är det bra, skrattar Venior.

Nicke Aldén, Venior och Märta Westerlund gör grimaser.
Bildtext Som vanligt var stämningen seriös när X3M intervjuade.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Lika stor i käften som killarna

Någon direkt utanförskap eller mobbning har Venior inte råkat utför. Hon rörde sig med sitt eget gäng.

- Visst fanns det killar som dissade mig. En del såg ner på mig och försökte trycka ner mig. Jag var lika stor i käften som dom. Så de kom inte åt mig med den taktiken, säger Venior.

Veckoslutskommittén: Intervju med Venior

Programmet är inte längre tillgängligt
Venior
Bild: Yle/Petter Sandelin