Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Granatfynd i Smedsby blir nyhet utomlands

Från 2016
Uppdaterad 01.07.2016 22:17.
De hittade granat på gården
Bildtext Elias Hansén tillsammans med mamma Joanna Hansén.
Bild: Jonny Smeds/Yle

Nyheten om att 8-årige Elias Hansén i Smedsby hittat en granat i familjens uthus har spridit sig till svensk media. Den skarpladdade handgranaten låg i ett gammalt bildäck.

Expressen skriver om granatfyndet på sin webbplats.

Det var på torsdagen som Elias Hansén hittade granaten i ett bildäck i familjens uthus. Först trodde han att det var en gammal plåtburk.

Det visade sig vara en skarpladdad ungersk tryckgranat.

- Elias kom springande med den för att visa oss vad han hittat. Det är klart att tankarna på vad som kunde ha hänt snurrar i huvudet, säger Elias pappa Magnus Hansén.

Ungersk granat
Bild: Jonny Smeds/Yle

Osäker på vad han hittat

Magnus Hansén var först inte säker på om han verkligen skulle ringa nödnumret.

- Det skulle ha känts som ett väldigt resursslöseri att ringa 112 för en gammal barnmatsburk, säger Hansén.

Men polisen tog fyndet på allvar och ryckte direkt ut till familjens gård. De kallade på Försvarsmakten från Björneborgs brigad som kom för att ta hand om handgranaten.

Vad säger Elias om att vara med i svensk media?

- Elias tycker att "vad har jag nu ställt till med". Han är med överallt och blir lite känd. Men det blir en bra historia att berätta när han kommer tillbaka till skolan i höst och de andra frågar vad han gjort under lovet, säger Magnus Hansén.

Ring nödnummer

Försvarsmakten uppskattar också att fyndet uppmärksammas i media. Det är inte så ovanligt att man hittar krigsmateriel i gamla gårdar. Från försvarsmakten vill man uppmana människor att ta kontakt i sådana här fall, även om man är osäker på vad man hittat.

- Det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite. Man kan tro att gamla sprängämnen från 40-talet är ofarliga, men de kan faktiskt detonera, säger Magnus Hansén.

Om man misstänker att man hittat gammalt krigsmateriel ska man ringa nödnumret.

Diskussion om artikeln