Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Anna-Maria Helsing: Mardrömmen är att inte hitta till konsertsalen

Från 2016
Uppdaterad 23.08.2016 13:39.
Vegas sommarpratare 2016 Anna-Maria Helsing.
Bildtext Anna-Maria Helsing sommarpratar i Radio Vega om musik, kärlek och lokalsinne den 19 juli 2016.
Bild: Studio Timo Heikkala Oy

- Mina mardrömmar handlar ofta om att jag är på fel ställe när konserten ska börja, säger dirigenten Anna-Maria Helsing, som är fullt kapabel att hålla reda på en hundramanna-orkester men som totalt saknar lokalsinne.

- Det har hänt att jag stigit upp för att ta mera mat från buffén och gått och satt mig vid fel bord utan att märka något, förrän jag börjar leta efter mina tillhörigheter.

Musiken har alltid betytt mycket för Anna-Maria. När hon växte upp fungerade pianot som en ventil för känslorna och hon spelade skalor och orkesterstycken för att bearbeta hjärtesorger eller vilket annat tonårskänslokaos som låg överst. Musiken gav stor glädje och förutom piano spelade hon fiol.

Kapellmästare

Första gången hon såg ordet kapellmästare tänkte hon att det vill hon aldrig bli, för hon trodde att man måste jobba i kyrkan i ett kapell. Sen dess har hon studerat i Jakobstad, Bydgoszcz i Polen och i Helsingfors, först till violinpedagog, sen diplomviolinist, och till sist vid Sibelius-Akademin till orkesterdirigent eller kapellmästare, som det heter. Idag leder Anna-Maria Helsing orkestrar i Hela Europa; Nobelfesten, Stockholms kungliga filharmoniker, Philharmonia orkestern i London, operaorkestrar i Tyskland.

Jag vill va´ med Anitha

Vägen till dirigentskapet liksom andra val i livet har inte alltid varit självklart. Men då hon träffade Anitha behövde hon inte längre fundera på om hon var "straight" eller "gay". Hon visste att hon bara ville vara med Anitha. Idag bor hon i Esse med Anitha och två bonusbarn och har Europa som arbetsfält. I sitt sommarprat i Radio Vega berättar hon om hur hon har varit tvungen att acceptera förluster på vägen, om hur kärlek förväxlas med egoism och om hur lokalsinne inte är alla förunnat.

Anna-Maria Helsing sommarpratar i Radio Vega 19.7 kl. 10:03 och 18:03.

Listan på alla Radio Vegas sommarpratare

Lyssna till musiken i Anna-Marias sommarprat.

Här kan du lyssna till Cole Porter / Annie Lennox Everytime we say goodbye.

Anna-Maria Helsing 2016

35:38

Om du vill lyssna på ett annat radioprogram med Anna-Maria Helsing, från 2014, kan du lyssna här på Samtal om livet.

Samtal om livet: 24.07.14 Anna-Maria Helsing (webbversion utan musik)

Programmet är inte längre tillgängligt

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln