Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Beväpnade gärningsmän attackerade café i Bangladesh

Från 2016
Uppdaterad 01.07.2016 23:19.
karta över Dhaka i Bangladesh.

Enligt myndighetsuppgifter har flera gärningsmän attackerat ett café i diplomatorådet i Bangladeshs huvudstad Dhaka. Flera personer har tagits som gisslan.

Flera utlänningar ska finnas bland de som tagits som gisslan, enligt polischefen i Bangladesh.

Poliserna har stängt av området. Minst fem poliser har skadats, enligt BBC. Lokala medier uppger att antalet skadade kan vara till och med 30.

Islamiska staten har tagit på sig dådet, skriver Reuters. IS säger också att 20 personer dödats i attacken. Polisen i Bangladesh har däremot sagt att två poliser dödats och att de fredligt försöker frita dem som tagits som gisslan.

Enligt lokal media attackerade ett flertal gärningemän caféet under fredagskvällen lokal tid. Caféet sägs vara populärt bland utlänningar, diplomater och medelklassfamiljer.

Till antalet är gärningsmännen en enligt myndigheterna åtta eller nio. Tidningarna i Bangladesh skriver också att det möjligtvis kan ha hörts flera explosioner på platsen.

Människor fortfarande inne på caféet

Enligt tidningen Dhaka Tribunes uppgifter skulle gärningsmännen ha tagit 20 personer som gisslan, varav största delen är utlänningar.

Enligt vissa obekräftade uppgifter skulle antalet som tagits som gisslan vara större.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att poliskällor sagt att ett okänt antal människor fortfarande skulle vara inne i caféet, men polisen visste inte om de var tagna som gisslan.

Enligt nyhetsbyrån Reuters som talat med poliskällor ska det finnas utlänningar inne på caféet och polisen förbereder sig för att storma platsen.

Utrikesministeriet uppger att nio Finländare gjort en reseanmälan till Dhaka och de har informerats om händelserna. Ministeriet har ändå inte närmare information om de finländare som befinner sig på området. Finland har inte an ambassad i Bangladesh.

Ursprunglig artikel: Mikko Kuusisalo/Yle Uutiset