Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Carola Sarén: Humor är som medicin utan biverkningar

Från 2016
Vegas sommarpratare 2016 Carola Sarén.
Bildtext Carola Sarén sommarpratar om humor och allvar i Radio Vega den 25.7 2016.
Bild: Yle/Elisabeth Morney

Humorna har alltid funnits med i skådespelaren Carola Saréns liv. I barndomen hittade familjen på egna uttryck och Carolas mamma köpte alltid "svansbröd" istället för franskbröd och på morgonen kunde det finnas "koks" i ögat. Men humorn är inte bara till för underhållning. Humorn finns också i allvaret för att göra livet lättare. Ja, humorn är så läkande att den kan ses som medicin utan biverkningar.

Carola har alltid varit en spelevink och försökt ta livet lättsamt. Till och med den gången när hon hade varit med om en olycka och låg på sjukhusets intensivavdelning lyckades hon muntra upp personalen. Hon fick ganska mycket medicin och kände sig groggig. I efterhand fick hon reda på att hon hade försökt beställa in cognac och trodde antagligen att hon låg på ett lyxhotell.

Humor ska man ta på allvar

En gång frågade Carola sin granne som är krigsveteran hur han har orkat gå igenom allt elände. "Humor. Man måste ha humor", svarade han.

Carola Sarén är skådespelare på Wasa Teater och har ofta gjort komiska roller. Men även seriösa roller tycker hon om att ta med humor. När hon spelade en-mans-pjäsen Oscar och den rosa tanten som handlade om en cancersjuk pojke, var både Carola och regissören överens om att låta humor vara med i pjäsen. Efteråt var det många i publiken som tackade och tyckte att det hade varit befriande att få både skratta och gråta.

När man har slutat leka är man inte vuxen - man är död.

En artikel som har gjort intryck på Carola handlar om Norman Cousins som år 1964 insjuknade i en allvarlig vävnadssjukdom (Ankyloserande spondylit) med prognosen att han kommer att dö inom kort. Det som kom att förändra sjukdomsförloppet var bland annat en stor dos humor. Cousins började titta på massvis med program som dolda kameran och roliga filmer med humorlegenderna bröderna Marx. Under sina experiment märkte Cousins att 15 minuter våldsamt skrattande innebar två timmars sömn befriad från smärta. Cousins dog långt senare än vad prognosen hade förutsett.

I sitt sommarprat berättar Carola Sarén med glimten i ögat om humorns olika aspekter och om hur det är att vara rolig på scen.

Lyssna till musiken i Carolas sommarprat.

Här är en musikfri podcast.

Här är alla Radio Vegas Sommarpratare.

Carola Sarén 2016

Programmet är inte längre tillgängligt

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln