Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tio flyktingar dömdes för att ha tagit sig över gränsen till Ungern

Från 2016
Flyktingar på serbiska sidan av stängslet mellan Ungern och Serbien.
Bildtext Flyktingar på serbiska sidan av stängslet mellan Ungern och Serbien.
Bild: EPA/ZOLTAN GERGELY KELEMEN

En ungersk domstol har dömt tio personer till fängelsestraff för att olovligt ha tagit sig in i landet under kravaller mellan poliser och flyktingar i september. Människorättsorganisationer har kraftigt kritiserat Ungerns sätt att behandla flyktingar.

Domarna avslutar den första rättsprocessen som inleddes efter att de stränga lagarna om gränsövergång trädde i kraft i september förra året. Med ledning av statsminister Viktor Orbán stiftade Ungern lagar vars syfte var att hindra flyktingar att ta sig från Grekland till Ungern.

Domarna är sammankopplade med händelserna vid Ungerns och Serbiens gräns den 16 september. Tiotals flyktingar och poliser drabbade samman då Ungern dagen innan stängt sina gränser.

Poliserna tvingade flytingarna att backa tillbaka till Serbien genom att använda tårgas och vattenkanoner. Några flyktingar kastade stenar, käppar och flaskor mot polisen.

Människorättsorganisationer kritiska

Ungern har redan tidigare utvisat cirka 3 000 människor med snabba domar.

Av de dömda är nio syrier och en är irakier. Det längsta fängelsestraffet på tre år gavs till en man som hade pratat i megafon under sammandrabbningarna. Sex män dömdes till 14 månader i fängelse och ska dessutom utvisas från landet. Två män och en kvinna fick villkorliga domar på grund av dålig hälsa.

Människorättsorganisationer har kraftigt kritiserat Ungerns sätt att behandla flyktingar. Enligt landets Helsingforskommitté för mänskliga rättigheter fråntar Ungern beskyddet av flyktingar helt och hållet.